Tarteletki jagodowe z ciasta francuskiego

Kolejne ciasto z jagodami w roli głównej. Jagody obrodziły nadzwyczajnie i szkoda nie wykorzystać ich do domowych wypieków. Tym razem błyskawiczne do przygotowania, bo z gotowego ciasta francuskiego z lady chłodniczej. Niewiele fatygi, a efekt fenomenalny. 

Składniki na 4 ciacha:

  • ciasto francuskie 25 × 25 cm
  • 2 czubate łyżki śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki ksylitolu/cukru
  • 1/2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • serek wymieszać ze śmietaną i cukrem
  • jagody umyć, przebrać i osuszyć
  • ciasto francuskie rozłożyć z rolki. Boki ciasta pociąć na 1 cm paski. Pozostałą część podzielić na 4 równe części. Brzegi ciastek przy pomocy pędzelka posmarować wodą i przykleić przygotowane paseczki docięte na odpowiednią długość. Na środek ciastek nałożyć po czubatej łyżeczce serka i rozsypać jagody
  • ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C przez 20-23 minuty do zrumienienia
  • przed podanie posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *