sobota, 8 sierpnia 2020

Tartaletki jagodowe z ciasta francuskiego




Kolejne ciasto z jagodami w roli głównej. Jagody obrodziły nadzwyczajnie i szkoda nie wykorzystać ich do domowych wypieków. Tym razem błyskawiczne do przygotowania, bo z gotowego ciasta francuskiego z lady chłodniczej. Niewiele fatygi, a efekt fenomenalny. 


Składniki na 4 ciacha:

ciasto francuskie 25x25 cm
2 czubate łyżki śmietankowego serka kanapkowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki ksylitolu/cukru
1/2 szklanki jagód
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • serek wymieszać ze śmietaną i cukrem
  • jagody umyć, przebrać i osuszyć
  • ciasto francuskie rozłożyć z rolki. Boki ciasta pociąć na 1 cm paski. Pozostałą część podzielić na 4 równe części. Brzegi ciastek przy pomocy pędzelka posmarować wodą i przykleić przygotowane paseczki docięte na odpowiednią długość. Na środek ciastek nałożyć po czubatej łyżeczce serka i rozsypać jagody
  • ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C przez 20-23 minuty do zrumienienia
  • przed podanie posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !


1 komentarzy

  1. Przepis nie dla mnie, ponieważ nie jestem fanką tarteletek jagodowych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!