wtorek, 4 sierpnia 2020

Zielone naleśniki jarmużowe z kurkami




Naleśniki jarmużowe to drugie z kolei po szpinakowych (znajdziesz przepis na blogu) naleśniki w kolorze zielonym. Są całkowicie neutralne w smaku, dlatego idealnie smakują zarówno w wydaniu wytrawnym jak i na słodko, a wnoszą do naszej diety wiele dodatkowych wartości odżywczych.
Proponuję wydanie wytrawne, naleśniki cienko posmarowałam twarożkiem ze szczypiorkiem i wypełniłam podsmażonymi z cebulką kurkami.

Naleśniki miały niebywałe powodzenie, polecam!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

150 g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 garście jarmużu
1/2 łyżeczki soli + pieprz

Składniki na nadzienie:

250 g kurek
1 cebula
1 twarożek np. Almette
szczypiorek
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • jarmuż umyć przebrać, odkroić gruby nerw liściowy i rozdrobnić. Zmiksować z mlekiem. Połączyć z resztą składników na ciasto naleśnikowe, wymieszać mikserem na jednolitą masę bez grudek i odstawić na 30 minut. Usmażyć
  • oczyścić kurki z listków, igiełek i piasku. Sprytny sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz na blogu
  • cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i podsmażać około 5 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na końcu dodać sól i pieprz
  • twarożek wymieszać ze sczypiorkiem i posolić do smaku
  • naleśniki smarować twarożkiem, następnie wykładać porcję przygotowanych grzybów, dowolnie zwijać
  • przed podaniem podsmażyć na patelni
SMACZNEGO !


3 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!