wtorek, 11 sierpnia 2020

Zupa jagodowa - chłodnik jagodowy



Najzdrowsze owoce lata - czarne jagody vel borówki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis zachwyci miłośników zup owocowych, niestety obecnie trochę już zapomnianych. Bardzo prosta do przygotowania, smakuje i na ciepło i z lodówki jako chłodnik. Idealny posiłek na gorące dni lata. Najsmaczniejsza z makaronem i śmietaną. Zupa jak deser, zapraszam do przepisu!

Składniki na 3 porcje:

2 szklanki czarnych jagód
około 1 l wody
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii - opcjonalnie
4 łyżki cukru
kwaśna śmietana
ulubiony ugotowany makaron

Przygotowanie:
  • jagody przebrać i dokładnie umyć. Nastawić do gotowania ulubiony makaron
  • do kubka odlej połowę szklanki wody i wymieszaj z mączką ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj, dodaj jagody i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cukier, sól i sok z cytryny
  • na końcu wlej do zupy dokładnie rozmieszaną mączkę ziemniaczaną i mieszaj do zagotowania
  • na gorąco podawaj z przygotowanym makaronem i kleksem śmietany
SMACZNEGO !



 

6 komentarzy

  1. Jagody to prawdziwa bomba witaminowa. Nie jadamy często, ponieważ nie są tak łatwo dostępne jak borówki, ale ich smak z dzieciństwa z makaronem trudno zapomnieć <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam makaron z jagodami:)
    Na miejskim targowisku są cały sezon dostępne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy owocowej. Koniecznie muszę przygotować! Na taką pogodę będzie idealna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbować, dla łasuchów to idealna opcja obiadowa na upały:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!