Najzdrowsze owoce lata - czarne jagody vel borówki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis zachwyci miłośników zup owocowych, niestety obecnie trochę już zapomnianych. Bardzo prosta do przygotowania, smakuje i na ciepło i z lodówki jako chłodnik. Idealny posiłek na gorące dni lata. Najsmaczniejsza z makaronem i śmietaną. Zupa jak deser, zapraszam do przepisu!
Składniki na 3 porcje:
2 szklanki czarnych jagód
około 1 l wody
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii - opcjonalnie
4 łyżki cukru
kwaśna śmietana
ulubiony ugotowany makaron
Przygotowanie:
- jagody przebrać i dokładnie umyć. Nastawić do gotowania ulubiony makaron
- do kubka odlej połowę szklanki wody i wymieszaj z mączką ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj, dodaj jagody i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cukier, sól i sok z cytryny
- na końcu wlej do zupy dokładnie rozmieszaną mączkę ziemniaczaną i mieszaj do zagotowania
- na gorąco podawaj z przygotowanym makaronem i kleksem śmietany
SMACZNEGO !
6 komentarzy
pycha!
OdpowiedzUsuńZgadza się, prawdziwe mniam:)
UsuńJagody to prawdziwa bomba witaminowa. Nie jadamy często, ponieważ nie są tak łatwo dostępne jak borówki, ale ich smak z dzieciństwa z makaronem trudno zapomnieć <3
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam makaron z jagodami:)
OdpowiedzUsuńNa miejskim targowisku są cały sezon dostępne:)
Nigdy nie jadłam zupy owocowej. Koniecznie muszę przygotować! Na taką pogodę będzie idealna!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, dla łasuchów to idealna opcja obiadowa na upały:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!