Wege ciasto dyniowe z borówką

Super proste ciasto dyniowe na rozpoczęcie sezonu dyniowego, przygotujesz je dosłownie w 5 minut. Puszyste, wilgotne, bez dodatku jajek i świetne do wielu modyfikacji. Możesz użyć dowolnych owoców, w tym suszonych i dopasować je do własnych preferencji smakowych. Pomarańczowe cudo na rozpoczęcie sezonu jesiennego, polecam!

Składniki na keksówkę około 30 cm:

Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego/krowiego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • oraz 1 szklanka borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

  • odmierzyć suche składniki i wymieszać rózgą
  • mokre składniki odmierzyć do wysokiego naczynia blendera i zmiksować dokładnie na jednolitą masę
  • przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki. Na sam koniec dodać jagody i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem doi pieczenia
  • piec w 180*C 45 minut do zrumienienia. Dodatkowo można wykonać próbę patyczka
  • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *