Super proste ciasto dyniowe na rozpoczęcie sezonu dyniowego, przygotujesz je dosłownie w 5 minut. Puszyste, wilgotne, bez dodatku jajek i świetne do wielu modyfikacji. Możesz użyć dowolnych owoców, w tym suszonych i dopasować je do własnych preferencji smakowych.
Składniki na keksówkę około 30 cm:
Suche składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
Mokre składniki:
1 szklanka puree z dynii (przepis na blogu)
1/3 szklanki ksylitolu/cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka roślinnego/krowiego
2 łyżki octu jabłkowego
oraz 1 szklanka borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
- odmierzyć suche składniki i wymieszać rózgą
- mokre składniki odmierzyć do wysokiego naczynia blendera i zmiksować dokładnie na jednolitą masę
- przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki. Na sam koniec dodać jagody i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem doi pieczenia
- piec w 180*C 45 minut do zrumienienia. Dodatkowo można wykonać próbę patyczka
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO !
źródło przepisu: stąd
9 komentarzy
Smaczne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, całkiem, całkiem:)
UsuńStaram się ograniczyć produkty odzwierzęce, więc z chęcią przygotuje to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńTo przepis dla Ciebie:)
UsuńWyszlo bardzo dobre
OdpowiedzUsuńI super:)
UsuńCzy hokkaido można zastąpić dynią piżmową?
OdpowiedzUsuńCzy można zamiennie użyć dynię piżmową?
OdpowiedzUsuńPuree z hokkaido jest dość zwięzłe i suche. Jakie jest puree z dyni piżmowej niestety nie wiem:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!