sobota, 19 września 2020

Ciasto dyniowe z borówką - wege



Super proste ciasto dyniowe na rozpoczęcie sezonu dyniowego, przygotujesz je dosłownie w 5 minut. Puszyste, wilgotne, bez dodatku jajek i świetne do wielu modyfikacji. Możesz użyć dowolnych owoców, w tym suszonych i dopasować je do własnych preferencji smakowych. 
Pomarańczowe cudo na rozpoczęcie sezonu jesiennego, polecam!

Składniki na keksówkę około 30 cm:

Suche składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre składniki:
1 szklanka puree z dynii (przepis na blogu)
1/3 szklanki ksylitolu/cukru
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka roślinnego/krowiego
2 łyżki octu jabłkowego
oraz 1 szklanka borówki amerykańskiej

Przygotowanie:
  • odmierzyć suche składniki i wymieszać rózgą
  • mokre składniki odmierzyć do wysokiego naczynia blendera i zmiksować dokładnie na jednolitą masę
  • przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki. Na sam koniec dodać jagody i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem doi pieczenia
  • piec w 180*C 45 minut do zrumienienia. Dodatkowo można wykonać próbę patyczka
  • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO !

źródło przepisu: stąd

6 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!