wtorek, 22 września 2020

Gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka z sosem orzechowym - salati nigvzit

Salati nigvzit - gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka to kolejny smaczny przepis z kuchni gruzińskiej. Pewnie wielu pomyśli, surowy pomidor z surowym ogórkiem to przecież bardzo "niezdrowe" połączenie. Taki pogląd pokutuje od lat, a wszystkiemu winna jest askorbinaza - enzym, który dezaktywuje witaminę C. Wiele innych czynników też powoduje ucieczkę witamina C (np. krojenie), ale działanie askorbinazy możesz w prosty sposób obniżyć, zmieniając ph na talerzu. Wystarczy do sałatki dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.Warto też wiedzieć, że askorbinaza występuje nie tylko w ogórku, ale tak popularnych warzywach jak: cukinia, kabaczek, czy patison.

Dwa proste składniki, właściwie nie ma powodów do zachwytu, ale dodatek sosu orzechowego nadaje pospolitym warzywom wyrafinowanego smaku. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

2 duże pomidory np. malinowe

 1 ogórek sałatkowy

1 cebula lub dymka ze szczypiorem

garść posiekanej pietruszki/kolendry

100 g mielonych orzechów włoskich

100 ml wody

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu jabłkowego/balsamicznego

sól, pieprz

Przygotowanie:

  • orzechy zmiel w mlakserze z czosnkiem, octem i wodą lub wymieszaj zmielone już orzechy z przyprawami. Ma powstać dość gęsty sos
  • pomidory i ogórki umyj, ogórka obierz ze skórki, następnie pokrój w dość duże kawałki, cebulę w piórka
  • warzywa wymieszaj z sosem tuż przed podaniem. posyp zieleniną
                                                                      SMACZNEGO !


4 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!