Salati nigvzit - gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka to kolejny smaczny przepis z kuchni gruzińskiej. Pewnie wielu pomyśli, surowy pomidor z surowym ogórkiem to przecież bardzo "niezdrowe" połączenie. Taki pogląd pokutuje od lat, a wszystkiemu winna jest askorbinaza - enzym, który dezaktywuje witaminę C. Wiele innych czynników też powoduje ucieczkę witamina C (np. krojenie), ale działanie askorbinazy możesz w prosty sposób obniżyć, zmieniając ph na talerzu. Wystarczy do sałatki dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.Warto też wiedzieć, że askorbinaza występuje nie tylko w ogórku, ale tak popularnych warzywach jak: cukinia, kabaczek, czy patison.
Dwa proste składniki, właściwie nie ma powodów do zachwytu, ale dodatek sosu orzechowego nadaje pospolitym warzywom wyrafinowanego smaku. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
2 duże pomidory np. malinowe
1 ogórek sałatkowy
1 cebula lub dymka ze szczypiorem
garść posiekanej pietruszki/kolendry
100 g mielonych orzechów włoskich
100 ml wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego/balsamicznego
sól, pieprz
Przygotowanie:
- orzechy zmiel w mlakserze z czosnkiem, octem i wodą lub wymieszaj zmielone już orzechy z przyprawami. Ma powstać dość gęsty sos
- pomidory i ogórki umyj, ogórka obierz ze skórki, następnie pokrój w dość duże kawałki, cebulę w piórka
- warzywa wymieszaj z sosem tuż przed podaniem. posyp zieleniną
4 komentarzy
Bardzo dobra sałateczka :]
OdpowiedzUsuńW prostocie siła:)
UsuńProsta, smaczna, zdrowa. Czego chcieć więcej? Przygotuje dzisiaj do kolacji!
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego życzę:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!