Jesienna owsianka z karmelizowaną gruszką

Do jesiennej owsianki koniecznie dorzuć sezonowe owoce — gruszki. Pyszny, zdrowy owoc, a po skarmelizowaniu to już prawdziwy cymes. Takie śniadanie wprowadzi Cię w doskonały nastrój i nasyci na długie godziny.

Owsianka praktycznie przygotowuje się sama. Wystarczy płatki wieczorem zalać wrzątkiem i śniadanie gotowe. Tak, tak płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ rozgotowana breja działa jak cukier prosty  (to trochę tak jak z rozgotowanym ryżem, czy makaronem, zwiększa się IG). Dodatek wody i zalanie płatków zapobiegnie temu, że „zabiorą” nam wodę z organizmu. Pamiętaj również o dodaniu do płatków soku z cytryny, zapobiegnie to szkodliwemu działaniu kwasu fitynowego.

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 niepełne szklanki wrzątku
  • 2 gruszki
  •  1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • odmierz potrzebną ilość płatków (u mnie zmieszane owsiane z orkiszowymi), zalej wrzątkiem. Przykryj rondelek i odstaw do napęcznienia na całą noc
  • gruszki obierz, następnie pokrój na około 5 mm plastry
  • na patelni rozgrzej masło, dodaj miód i ułóż plastry gruszki. Posyp cynamonem. Po kilku minutach przełóż gruszki na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Do przewracania plastrów gruszek użyj łopatki, nie widelca, bo się rozlecą
  • podgrzej płatki owsiane, dodaj sok z cytryny. Rozłóż do miseczek, dodaj skarmelizowane gruszki. Możesz dodatkowo posypać dowolnymi pestkami lub orzechami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *