czwartek, 10 września 2020

Pierogi z kaszanką

Pierogi z dość niecodziennym farszem -  pierogi z kaszanką. Z pewnością zachwycą miłośników i pierogów i kaszanki. Oprócz kaszanki z przysmażoną cebulką nadzienie wzbogaciłam dodatkiem wątróbki i jabłka. Muszę przyznać, że ciasto pierogowe wyjątkowo lubi się z kaszanką. Podobne pierogi pojawiły się już na blogu, z nieco odmienną kombinacją składników: kaszanka, ziemniaki i jabłko. Po przepis zapraszam tutaj.
Smak pierogów to głównie smak dobrej jakościowo kaszanki, dlatego warto zaopatrzyć się u dobrego masarza. Pierogi są pyszne, polecam! 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli 
1 łyżka oleju/masła- opcjonalnie

Składniki na farsz:

30 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
1 cebula
1 jabłko
1 łyżka smalcu
pieprz, sól, majeranek

dodatkowo: skwarki na omastę

Przygotowanie:
  • przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, olej i dolewać stopniowo gorącą wodę, wyrabiać aż do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryć miseczką i odstawić na 15-30 minut
  • kaszankę obrać z osłonki i rozdrobnić widelcem
  • wątróbkę umyć, osuszyć, obrać z powięzi i błonek. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, na końcu dodać jabłko, również pokrojone w drobną kostkę. Przestudzoną wątróbkę pokroić w kostkę, dodać kaszankę, cebulkę, przyprawy i przesmażyć razem. Ostudzić
  • ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować z osobna i wykrawać foremką krążki. Rozłożyć farsz i dokładnie zlepiać, odkładać na ściereczkę kuchenną
  • gotować w dużej ilości osolonej wody przez kilka minut, licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
  • podawać z domowymi skwarkami. Do pierogów idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub sezonowa z pomidorów i kiszonych ogórków
           SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Pierogi z kaszanką?? Bardzo oryginalny pomysł! Z chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Jeśli jesteś fanką kaszanki bardzo Ci posmakują:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!