Proste ciasto ze śliwkami i aronią

Na powitanie jesieni zapraszam na proste ciasto ze śliwkami z dodatkiem aronii. Wrzesień to czas śliwek i aronii, a że aronia ze śliwką doskonale komponują się smakowo, wylądowały w cieście. Sama aronia w cieście nie budziłaby specjalnego entuzjazmu, wszak to owoc dość cierpki i suchy, a w połączeniu z innymi jesiennymi owocami smakuje znakomicie. Przemycam ten super zdrowy owoc, gdzie się tylko da.

Składniki na blaszkę 20 × 20 cm:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 szklanki ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg śliwek
  • 2 garstki aronii
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia
  • śliwki odpestkować, przekroić na pół, większe na ćwiartki
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel
  • do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło
  • ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć śliwki i rozsypać aronię
  • piec w 180*C 35 minut do zezłocenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *