Na powitanie jesieni zapraszam na proste ciasto ze śliwkami z dodatkiem aronii. Wrzesień to czas śliwek i aronii, a że aronia ze śliwką doskonale komponują się smakowo wylądowały w cieście. Sama aronia w cieście nie budziłaby specjalnego entuzjazmu, wszak to owoc dość cierpki i suchy, a w połączeniu z innymi jesiennymi owocami smakuje znakomicie. Przemycam ten super zdrowy owoc gdzie się tylko da, w koktajlach lub np. tutaj zapraszam na równie pyszną szarlotkę z dodatkiem aronii.
Składniki na blaszkę 20x20 cm:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1/3 szklanki ksylitolu/cukru
2 jajka
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg śliwek
2 garstki aronii
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia
- śliwki odpestkować, przekroić na pół, większe na ćwiartki
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel
- do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło
- ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć śliwki i rozsypać aronię
- piec w 180*C 35 minut do zezłocenia
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Mniam! Idealne do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!