poniedziałek, 28 września 2020

Zupa fasolkowa z soczewicą

Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie, kolejny jej atut to niski IG.

Na pewno poprosisz o dokładkę, polecam!

Składniki na 4 porcje:

1,5 l bulionu warzywnego/rosołu

2 marchewki

 1 pietruszka

 1/4 selera

30 dkg fasolki szparagowej

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

1 cebula, 1 ząbek czosnku

3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/2 łyżki koncentratu

sól, pieprz

zielenina

1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • obraną i posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce masła klarowanego, najlepiej w garnku w którym przygotwujesz zupę
  • obrać warzywa, pokroić w kostkę i dodać do cebulki z czosnkiem, poddusić przez kilka minut razem. Dolać bulion i gotować około 10 minut
  • obrać fasolkę szparagową, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Dokładnie opłukać czerwoną soczewicę. Dodać do zupy fasolkę z soczewicą i gotować następne 15 minut
  • na koniec dodać przecier pomidorowy i dosmaczyć zupę solą i pieprzem
  • podawać z zieleniną
                                                                    SMACZNEGO !


8 komentarzy

  1. Dawno juz nie robiłam tej zupy. Głównie dlatego, ze w ciepłe dni, których w ostatnim czasie było sporo, zdecydowanie wolę lżejsze oraz bardziej warzywne zupki. Czsto również robię chłodniki. Przyszły jednak dość chlodne dni oraz człowiek ma ochotę na coś bardizej sycącego i rozgrzewającego. W takich sytuacjach zupa z fasolką oraz soczewicą będzie na pewno idealna.

    Zupy bardzo często goszcza w mojej kuchni z uwagi na to, ze na tygodniu nie mam czasu na gotowanie skomplikowanych potraw. Bardzo czsto gotuję zupę na 2-3 dni. W sytuacji w której jest to gęsta oraz treściwa zupa, na spokojnie zastepuje mi obiady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - gęsta, treściwa to idealne danie jednogarnkowe:)

      Usuń
  2. Tak wyszła gęsta treściwa dodałam lubczyku ze słoiczka i przypraw super zupa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!