Zupa fasolkowa z soczewicą

Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna, proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie, kolejny jej atut to niski IG. Na pewno poprosisz o dokładkę, polecam!

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 l bulionu warzywnego/rosołu
  • 2 marchewki
  •  1 pietruszka
  •  1/4 selera
  • 30 dkg fasolki szparagowej
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz
  • zielenina
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • obraną i posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce masła klarowanego, najlepiej w garnku, w którym przygotowujesz zupę
  • obrać warzywa, pokroić w kostkę i dodać do cebulki z czosnkiem, poddusić przez kilka minut razem. Dolać bulion i gotować około 10 minut
  • obrać fasolkę szparagową, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Dokładnie opłukać czerwoną soczewicę. Dodać do zupy fasolkę z soczewicą i gotować następne 15 minut
  • na koniec dodać przecier pomidorowy i dosmaczyć zupę solą i pieprzem
  • podawać z zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *