Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie, kolejny jej atut to niski IG.
Na pewno poprosisz o dokładkę, polecam!Składniki na 4 porcje:
1,5 l bulionu warzywnego/rosołu
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
30 dkg fasolki szparagowej
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula, 1 ząbek czosnku
3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/2 łyżki koncentratu
sól, pieprz
zielenina
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- obraną i posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce masła klarowanego, najlepiej w garnku w którym przygotwujesz zupę
- obrać warzywa, pokroić w kostkę i dodać do cebulki z czosnkiem, poddusić przez kilka minut razem. Dolać bulion i gotować około 10 minut
- obrać fasolkę szparagową, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Dokładnie opłukać czerwoną soczewicę. Dodać do zupy fasolkę z soczewicą i gotować następne 15 minut
- na koniec dodać przecier pomidorowy i dosmaczyć zupę solą i pieprzem
- podawać z zieleniną
10 komentarzy
Poproszę na pikantnie <3
OdpowiedzUsuńMożna i pikantnie, jak kto lubi:)
Usuńzupka wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDawno juz nie robiłam tej zupy. Głównie dlatego, ze w ciepłe dni, których w ostatnim czasie było sporo, zdecydowanie wolę lżejsze oraz bardziej warzywne zupki. Czsto również robię chłodniki. Przyszły jednak dość chlodne dni oraz człowiek ma ochotę na coś bardizej sycącego i rozgrzewającego. W takich sytuacjach zupa z fasolką oraz soczewicą będzie na pewno idealna.
OdpowiedzUsuńZupy bardzo często goszcza w mojej kuchni z uwagi na to, ze na tygodniu nie mam czasu na gotowanie skomplikowanych potraw. Bardzo czsto gotuję zupę na 2-3 dni. W sytuacji w której jest to gęsta oraz treściwa zupa, na spokojnie zastepuje mi obiady.
Tak - gęsta, treściwa to idealne danie jednogarnkowe:)
UsuńTak wyszła gęsta treściwa dodałam lubczyku ze słoiczka i przypraw super zupa.
OdpowiedzUsuńI nam również bardzo smakowała:)
UsuńIdealna zupka na chłodniejsze dni! :) Na pewno przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!