piątek, 2 października 2020

Pesto szpinakowe


Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, a żeby w całości wykorzystać ich potencjał zdrowotny najlepiej spożywać je na surowo. Zielone listki szpinaku są pełne bata-karotenu i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami, zawierają sporo cennych witamin i soli mineralnych.
Po obróbce termicznej nadal zachowują sporo cennych właściwości, ale pesto szpinakowe jest dodatkowo wielozadaniowe. Wykorzystasz je do przygotowania kanapek śniadaniowych z dodatkiem twarożku, burgerów, wrapów, na obiad do makaronu z pesto lub naleśników albo jako nadzienie do bułeczek drożdżowych lub innych wypieków.
Jest łatwe do przygotowania, przechowywane w lodówce wytrzyma kilka dni i spokojnie możesz zużywać je wg potrzeby.

Składniki:

150 g szpinaku
50 ml oleju np. lnianego
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki orzechów włoskich 
parmezan

Przygotowanie:
  • szpinak dokładnie umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Oberwać grube łodyżki odrzucić
  • szpinak i pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej gęstości. Gęstość wyregulować dodatkiem większej lub mniejszej ilości oleju
  • przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku 
SMACZNEGO !

1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!