Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, a żeby w całości wykorzystać ich potencjał zdrowotny, najlepiej spożywać je na surowo. Zielone listki szpinaku są pełne beta-karotenu i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami, zawierają sporo cennych witamin i soli mineralnych.

Po obróbce termicznej nadal zachowują sporo cennych właściwości, ale pesto szpinakowe jest dodatkowo wielozadaniowe. Wykorzystasz je do przygotowania kanapek śniadaniowych z dodatkiem twarożku, burgerów, wrapów, na obiad do makaronu z pesto lub naleśników albo jako nadzienie do bułeczek drożdżowych, lub innych wypieków. Jest łatwe do przygotowania, przechowywane w lodówce wytrzyma kilka dni i spokojnie możesz zużywać je wg potrzeby.

Składniki:

  • 150 g szpinaku
  • 50 ml oleju np. lnianego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich 
  • parmezan

Przygotowanie:

  • szpinak dokładnie umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Oberwać grube łodyżki odrzucić
  • szpinak i pozostałe składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej gęstości. Gęstość wyregulować dodatkiem większej lub mniejszej ilości oleju
  • przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *