środa, 14 października 2020

Sałatka z kiszonego kalafiora


Do kiszenia kalafiora zachęcałam w poście na blogu tutaj. Post nie wzbudził wielkiego entuzjazmu, dlatego wracam do tematu, tym razem z przepyszną sałatką z kiszonego kalafiora, no bo warzywa, a szczególnie kiszone powinny stanowić podstawę każdego posiłku w naszej diecie. Warto postawić na różnorodność nie tylko surowych, gotowanych, ale właśnie kiszonych warzyw.
Kiszony kalafior jest mniej kłopotliwy do przygotowania i przechowywania niż tradycyjne ogórki i zawsze się udaje. Nawet jak długo stoi zachowuje cudowną chrupkość. Z ogórkami różnie bywa, często miękną i zniechęcają do przetwarzania.
Aby jednak nie rezygnować z kiszenia proponuję zamienić ogórki na kalafiora.
Kalafior to bogactwo sulforafanu. To cenny związek chemiczny, który wspomaga usuwanie toksyn i substancji kancerogennych.
Ukiszony kalafior jest smaczny wyjadany wprost ze słoika, a oto przepis na naszą ulubioną sałatkę z jego udziałem.

Składniki:

1-1,5 szklanki ukiszonych różyczek kalafiora
1 duża marchewka
1 gruszka
3 łyżki oleju lnianego
szczypta soli
1/2 łyżeczki miodu
pieprz z młynka
zielenina/kiełki z brokuła

Przygotowanie:
  • obraną marchewkę i gruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • kiszonego kalafiora zetrzeć na mandolinie lub podzielić na małe różyczki, tak na 1 kęs, a głąbiki też zetrzeć na tarce
  • dodać przyprawy, wymieszać
  • podawać schłodzoną. Posypać zieleniną lub kiełkami
SMACZNEGO !

2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!