Sałatka z kiszonego kalafiora

Do kiszenia kalafiora zachęcałam w poprzednich postach. Nie wzbudził wielkiego entuzjazmu, dlatego wracam do tematu, tym razem z przepyszną sałatką z kiszonego kalafiora, no bo warzywa, a szczególnie kiszone powinny stanowić podstawę każdego posiłku w naszej diecie. Warto postawić na różnorodność nie tylko surowych, gotowanych, ale właśnie kiszonych warzyw.

Kiszony kalafior jest mniej kłopotliwy do przygotowania i przechowywania niż tradycyjne ogórki i zawsze się udaje. Nawet jak długo stoi, zachowuje cudowną chrupkość. Z ogórkami różnie bywa, często miękną i zniechęcają do przetwarzania.

Aby jednak nie rezygnować z kiszenia proponuję zamienić ogórki na kalafiora.

Kalafior to bogactwo sulforafanu. To cenny związek chemiczny, który wspomaga usuwanie toksyn i substancji kancerogennych.

Ukiszony kalafior jest smaczny wyjadany wprost ze słoika, a oto przepis na naszą ulubioną sałatkę z jego udziałem.

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki ukiszonych różyczek kalafiora
  • 1 duża marchewka
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • pieprz z młynka
  • zielenina/kiełki z brokuła

Przygotowanie:

  • obraną marchewkę i gruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • kiszonego kalafiora zetrzeć na mandolinie lub podzielić na małe różyczki, tak na 1 kęs, a głąbiki też zetrzeć na tarce
  • dodać przyprawy, wymieszać
  • podawać schłodzoną. Posypać zieleniną lub kiełkami

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *