sobota, 3 października 2020

Warkocz drożdżowy z nadzieniem szpinakowo-orzechowym



Drożdżowy warkocz z nadzieniem z pesto szpinakowym to propozycja drożdżówki na wytrawnie, wszak nie tylko słodkim człowiek żyje.
Idealna przekąska, na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub kolację.
Jako nadzienie wykorzystałam pesto szpinakowe z tego przepisu na blogu. Miks szpinaku z orzechami włoskimi smakuje doskonale.
Zapraszam na domowe, zielone drożdżówki. Puchate, zdrowe, pyszne!

Składniki:

340 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mleka
50 g masła
25 g drożdży
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajko+1 żółtko

Nadzienie:

przepis tutaj

Przygotowanie:
  • ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z ilości składników j.w.
  • zrób pesto szpinakowe. Do przygotowania pesto możesz użyć orzechów włoskich (te lubię najbardziej) lub każdych innych wg uznania lub zasobności szafek
  • wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Rozsmaruj przygotowane pesto szpinakowe i zwiń ciasto w rulon. Ostrym nożem przetnij rulon wzdłuż i zwiń jak sznur wywijając zielone przecięcia na wierzch. Przełuż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
  • wyrośnięty warkocz posmaruj białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i piecz w temperaturze 180*C 25 minut do zrumienienia 
  • warkocz pokrojony na porcje idealnie nadaje się do zamrażania 
SMACZNEGO !

1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!