Warkocz drożdżowy z nadzieniem szpinakowo-orzechowym

Drożdżowy warkocz z nadzieniem z pesto szpinakowym to propozycja drożdżówki na wytrawnie, wszak nie tylko słodkim człowiek żyje.

Idealna przekąska, na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub kolację.

Jako nadzienie wykorzystałam pesto szpinakowe. Miks szpinaku z orzechami włoskimi smakuje doskonale.

Zapraszam na domowe, zielone drożdżówki. Puchate, zdrowe, pyszne!

Składniki:

  • 340 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g mleka
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko+1 żółtko
  • nadzienie szpinakowo-orzechowe

Przygotowanie:

  • ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z ilości składników j.w.
  • zrób pesto szpinakowe. Do przygotowania pesto możesz użyć orzechów włoskich (te lubię najbardziej) lub każdych innych wg uznania, lub zasobności szafek
  • wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Rozsmaruj przygotowane pesto szpinakowe i zwiń ciasto w rulon. Ostrym nożem przetnij rulon wzdłuż i zwiń jak sznur, wywijając zielone przecięcia na wierzch. Przedłuż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
  • wyrośnięty warkocz posmaruj białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i piecz w temperaturze 180*C 25 minut do zrumienienia 
  • warkocz pokrojony na porcje idealnie nadaje się do zamrażania 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *