środa, 4 listopada 2020

Makaron ze szpinkiem i łososiem



Proste danie makaronowe ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to idealny obiad dla tych, którzy lubią szybkie, nieskomplikowane posiłki, a jednak domowe jedzonko stawiają ponad restauracyjne. Użyłam gotowego makaronu orkiszowego, pełnoziarnistego, a dodatek łososia i świeżego szpinaku czyni danie zdrowym i pełnym składników odżywczych.

Składniki:

250 g makaronu

250 g łososia

100 g szpinaku

ok. 150-200 ml śmietany kremówki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła klarowanego

szczypiorek

starty parmezan - opcjonalnie

Przygotowanie:

  • cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni do zezłocenia
  • dodać pokrojonego w kostkę łososia i smażyć przez kilka minut, następnie dolać śmietankę kremówkę i dołożyć listki opłukanego i przebranego szpinaku. Dusić pod przykryciem kolejne kilka minut
  • w międzyczasie ugotować makaron. Po odlaniu wody z gotowanie wymieszać z doprawionym solą i pieprzem sosem. Podawać posypany parmezanem i szczypiorkiem
                                                                        SMACZNEGO !

  

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!