Makaron ze szpinakiem i łososiem

Proste danie makaronowe ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to idealny obiad dla tych, którzy lubią szybkie, nieskomplikowane posiłki, a jednak domowe jedzonko stawiają ponad restauracyjne. Użyłam gotowego makaronu orkiszowego, pełnoziarnistego, a dodatek łososia i świeżego szpinaku czyni danie zdrowym i pełnym składników odżywczych.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 250 g łososia
  • 100 g szpinaku
  • ok. 150-200 ml śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypiorek
  • starty parmezan — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni do zezłocenia
  • dodać pokrojonego w kostkę łososia i smażyć przez kilka minut, następnie dolać śmietankę kremówkę i dołożyć listki opłukanego i przebranego szpinaku. Dusić pod przykryciem kolejne kilka minut
  • w międzyczasie ugotować makaron. Po odlaniu wody z gotowanie wymieszać z doprawionym solą i pieprzem sosem. Podawać posypany parmezanem i szczypiorkiem

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *