środa, 11 listopada 2020

"Złota kapusta" - kiszona kapusta z kurkumą


 O walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę.
Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto spróbować? Jeżeli używasz kapusty kiszonej bez marchwi do przygotowania sałatki dodaj marchewkę.

Składniki:

0,5 kg domowej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka startego imbiru
1 cebula
1 jabłko
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
  • imbir, cebulę i jabłko obierz. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, imbir na najmniejszych, a cebulę posiekaj w piórka
  • olej wymieszaj z octem i miodem na gładką emulsję
  • wymieszaj kapustę z przyprawami i startymi warzywami
  • podawaj schłodzoną z lodówki
SMACZNEGO !

 

5 komentarzy

  1. Wiele dobrego słyszałam o kurkumie. Z chęcią przygotuję tę sałatkę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkuma opinię ma znakomitą, ale nie każdy lubi ten smak:)

      Usuń
  2. Ciekawa jestem czy kurkuma bardzo wpływa na smak takiej surówki. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dodasz za dużo, na pewno:) Jeśli nie przepadasz za smakiem kurkumy najlepiej dodawaj stopniowo i kosztuj:)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie surówki z kapusty kiszonej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!