Drożdżowe bułeczki z makiem to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawki. Są proste do zrobienia, szczególnie gdy na półkach sklepowych leży mielony mak. Odpada żmudne gotowanie, przecedzanie i mielenie maku. Zalewasz wrzątkiem i gotowe!

 Przy okazji świątecznych sprawunków zakupiłam więcej maku i zrobiłam te pyszne bułeczki. Kto nie lubi pieczenia adwentowych ciasteczek, polecam w ramach przedświątecznej rozgrzewki bułeczki drożdżowe z makiem!

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki orkiszowej (u mnie jasna wymieszana z pełnoziarnistą)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie makowe:

  • 250 g mielonego maku (suchego, gotowego ze sklepu)
  • 230 g wrzącego mleka/wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 garście rodzynków
  • 1 białko ubite na sztywno

Dodatkowo do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • w małym garnuszku podgrzać mleko, dodać masło pokrojone na małe kawałki i zostawić do roztopienia. Z dwoma łyżkami letniego mleka rozetrzeć drożdże do upłynnienia
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i hakiem do ciasta zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości
  • mak zalać wrzącym mlekiem, dodać masło, wymieszać i odstawić na 10 minut, by wchłonęło cały płyn. Dodać miód, amaretto, opłukane i osuszone rodzynki (mile widziana skórka pomarańczowa). Odstawić do ostudzenia. Na sam koniec przed wyłożeniem na ciasto wymieszać delikatnie masę makową i ubitym na sztywno białkiem
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm
  • na cieście rozsmarować masą makową od krawędzi do krawędzi i zwinąć w roladę. Ostrym nożem pociąć ciasto na 12 kawałków. Najlepiej ciąć pojedynczo, następnie  każdy kawałek nacisnąć z góry trzonkiem drewnianej łyżki i przenosić przygotowane bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • blachę z bułeczkami nakryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem
  • piec minut w 180*C 25 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *