wtorek, 8 grudnia 2020

Drożdżówki z makiem


Drożdżowe bułeczki z makiem to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawki. Są proste do zrobienia, szczególnie gdy na półkach sklepowych leży mielony mak. Odpada żmudne gotowanie, przecedzanie i mielenie maku. Zalewasz wrzątkiem i gotowe!
 Przy okazji świątecznych sprawunków zakupiłam więcej maku i zrobiłam te pyszne bułeczki. Kto nie lubi pieczenia adwentowych ciasteczek polecam w ramach przedświątecznej rozgrzewki bułeczki drożdżowe z makiem!

Składniki na ciasto drożdżowe:

400 g mąki orkiszowej ( u mnie jasna wymieszana z pełnoziarnistą)
50 g masła
1 jajko
25 g drożdży
2 łyżki cukru
200 g mleka
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie makowe:

250 g mielonego maku (suchego, gotowego ze sklepu)
230 g wrzącego mleka/wody
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
2 łyżki amaretto
1 łyżeczka cynamonu
2 garście rodzynków
1 białko ubite na sztywno

dodatkowo do posmarowania:

1 żółtko + 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
  • w małym garnuszku podgrzać mleko, dodać masło pokrojone na małe kawałki i zostawić do roztopienia. Z dwoma łyżkami letniego mleka rozetrzeć drożdże do upłynnienia
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i hakiem do ciasta zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości
  • mak zalać wrzącym mlekiem, dodać masło, wymieszać i odstawić na 10 minut, by wchłonęło cały płyn. Dodać miód, amaretto, opłukane i osuszone rodzynki (mile widziana skórka pomarańczowa). Odstawić do ostudzenia. Na sam koniec przed wyłożeniem na ciasto wymieszać delikatnie masę makową i ubitym na sztywno białkiem
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm
  • na cieście rozsmarować masą makową od krawędzi do krawędzi i zwinąć w roladę. Ostrym nożem pociąć ciasto na 12 kawałków. Najlepiej ciąć pojedyńczo, następnie  każdy kawałek nacisnąć z góry trzonkiem drewnianej łyżki i przenosić przygotowane bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • blachę z bułeczkami nakryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem
  • piec minut w 180*C 25 minut
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !



0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!