wtorek, 29 grudnia 2020

Sok marchwiowo-ananasowy


 Soki są wyjątkowe, ponieważ dostarczają jelitom skoncentrowane roślinne substancje odżywcze. Normalne ilości owoców i warzyw zjadane każdego dnia nie dają takich samych efektów.
Soki są bogate w żywe enzymy, które wspomagają trawienie, co oznacza, że odciążają jelita, wątrobę i trzustkę. W efekcie wspomagane organy nie muszą tak ciężko pracować, aby dostarczyć niezbędne do życia substancje odżywcze. Dzięki temu oszczędzasz energię nie czujesz się ociężały po wypiciu soku. Organizm może wchłonąć nawet do 99 % zawartych w nim substancji odżywczych.
Marchew to bogactwo beta-karotenu, witamin: B, C, D i K oraz mimerałów: wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu, jodu, krzemu, chloru i siarki.
Ananas to witaminy: B, E i C, oraz takie minerały jak: wapń, sód, potas, chlor i magnez.
Działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie białek, dzięki enzymowi  - bromelinie. Usuwa zalegający w drogach oddechowych śluz. Pomaga na zapalenie oskrzeli, astmę, zapalenie zatok i katar. Sprzyja odchudzaniu.
Sok marchwiowo-ananasowy jest pyszny i orzeźwiający. Wypity na czczo z samego rana doda wigoru i zdrowia.

Składniki:

1/2  kg marchwi ekologicznej
1/2 obranego ananasa

Przygotowanie:
  • wyszorować marchew, odcięć piętki. Ananasa (obranego) pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w wyciskarce wolnoobrotowej i wycisnąć sok
  • wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu. Pić powoli, małymi łykami, pamiętając, że trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej
  • daj jelitom czas na wchłonięcie wartości odżywczych z soku i śniadanie zjedz po 30 minutach
SMACZNEGO !

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!