środa, 6 stycznia 2021

Czerwona kapusta duszona z suszonymi śliwkami


 Czerwona kapusta (modro kapusta) to tradycyjny dodatek do śląskiego obiadu z roladą i oczywiście kluskami śląskimi. Uwielbiam cały zestaw! Czerwona kapusta to również niezastąpiony dodatek do kaczki i gęsi, a właściwie do każdego drugiego dania. Idealny zimowy dodatek!
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze.
Dzisiejszą kapustę przygotowałam tradycyjnie z jabłkiem i goździkami oraz dodatkiem pozostałych po świętach suszonych śliwek. Spróbuj, może i Tobie posmakuje.)

Składniki:

1 mała główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 duże jabłko
10-12 suszonych śliwek
sól, pieprz
5 goździków
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka smalcu/masła klarowanego
1,5 szklanki wody

Przygotowanie:
  • kapustę obierz ze zwiędłych liści, podziel na ćwiartki i poszatkuj
  • w garnku, w krórym będziesz dusić kapustę rozpuść masło i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj przygotowaną kapustę, pokrojone na plasterki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych) jabłko, przyprawy, podlej wodą i duś około 25 minut do miękkości
  • pod koniec duszenia dodaj pokrojone na paseczki śliwki i ocet 
  • podawaj na ciepło
SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Mniam! Idealny do dodatek do mięs, a zwłaszcza śląskiej rolady! :) Chyba zrobię w niedzielę na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!