niedziela, 3 stycznia 2021

Rolada marchewkowa z kremem śmietankowym (wykorzystanie pulpy z wyciskarki wolnoobrotowej)


Nowy Rok witam pyszną roladą marchewkową z kremem śmietankowym. W tym przepisie odpada  ścieranie marchewki na tarce i odciskanie soku, po prostu wykorzystałam pulpę marchewkową z przygotowania porannej porcji soku.
Odkąd zakupiłam wyciskarkę wolnoobrotową mam ciągły dylemat co począć z pozostałą pulpą po wyciskaniu soku? Nie mam kompostu w ogrodzie, także w całości jej nigdy nie zagospodaruję, ale mogę chociaż częściowo wykorzystać. Dziś pierwszy z przepisów, który polecam. Same wytłoki to nie jest szczególna skarbnica minerałów i witamin, ale błonnika już tak. 

Składniki na ciasto:

180 g wytłoków marchewkowych
3 jajka
100 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
1/2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
cukier waniliowy

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru (ksylitolu)
2 łyżki likieru Amaretto

Przygotowanie:
  • jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Wlać stopniowo olej cały czas ubijając
  • wymieszać mąkę z przyprawami i cukrem waniliowym
  • suche składniki delikatnie wmieszać do ubitych jajek przy pomocy szpatułki, najlepiej w 3 ratach
  • na koniec dodać pulpę z marchewki
  • ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
  • piec 15 minut w 175'C. Jeśli używasz marchewkę startą na tace i odciskasz sok wydłuż czas pieczenia do 22-22 minut
  • upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę kuchenną i delikatnie odkleić papier. Ciasto ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić na kratkę do przestygnięcia
  • serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Dodać cukier i amaretto
  • na przestudzonej roladzie rozsmarować przygotowany krem. Roladę ponownie zrolować, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, by stężał krem, najlepiej na noc
SMACZNEGO !

 
 

2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!