poniedziałek, 18 stycznia 2021

Kotleciki marchewkowe z kaszą jaglaną (wykorzystanie pulpy z wyciskarki wolnoobrotowej)


 Wyciskarki wolnoobrotowe są coraz popularniejsze i wiele z nas ma dylemat co z pozostałą pulą po wyciskaniu soków?
Dzisiaj druga propozycja zużycia pulpy, tym razem marchewkowo-selerowej. Jeśli na śniadanie dodatkowo zaplanujesz jaglankę, a ugotujesz jej więcej bez trudu przygotujesz te smaczne kotleciki na obiad.
Są mięciutkie, bardzo delikatne i super smaczne. 

Składniki:

2 szklanki pulpy warzywnej z wyciskarki wolnoobrotowej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
1 jajko L
sól, pieprz
tymianek/oregano
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
  • odmierzyć pulpę warzywną po wyciskniua soku
  • ugotować kaszę jaglaną wg przepisu z bloga 
  • obraną, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę zeszklić na maśle
  • wymieszać wszystkie składniki na kotleciki, doprawić dpo smaku. Formować okrągłe kotleciki, lekko spłaszczyć  i smażyć po 3 minuty z obu stron do zrumienienia
  • usmażone układać na ręczniku papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
SMACZNEGO !


1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!