Kotleciki marchewkowe z kaszą jaglaną

Wyciskarki wolnoobrotowe są coraz popularniejsze i wiele z nas ma dylemat co z pozostałą pulą po wyciskaniu soków?

Dzisiaj druga propozycja zużycia pulpy, tym razem marchewkowo-selerowej. Jeśli na śniadanie dodatkowo zaplanujesz jaglankę, a ugotujesz jej więcej, bez trudu przygotujesz te smaczne kotleciki na obiad.

Są mięciutkie, bardzo delikatne i super smaczne. 

Składniki:

  • 2 szklanki pulpy warzywnej z wyciskarki wolnoobrotowej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 jajko L
  • sól, pieprz
  • tymianek/oregano
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • odmierzyć pulpę warzywną po wyciskaniu soku
  • ugotować kaszę jaglaną
  • obraną, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę zeszklić na maśle
  • wymieszać wszystkie składniki na kotleciki, doprawić do smaku. Formować okrągłe kotleciki, lekko spłaszczyć  i smażyć po 3 minuty z obu stron do zrumienienia
  • usmażone układać na ręczniku papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *