czwartek, 4 lutego 2021

Jajka sadzone na szpinaku (zielona szakszuka)


 Jajka sadzone na szpinaku to prosty, sycący posiłek. Sprawdzi się na niedzielne śniadanie, pyszny obiadek z dodatkiem ziemniaczanego puree lub chrupiącej grzanki na kolację. Możesz użyć szpinaku mrożonego lub najlepiej świeżego.

Składniki:

200-250 g świeżego szpinaku
4 jajka bio
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
gałka muszkatałowa, najlepiej z młynka

Przygotowanie:
  • oberwać z lisków szpinaku grubsze ogonki. Szpinak dokładnie umyć i odwirować w suszarce do sałaty
  • na patelni rozgrzać masło, ułożyć szpinak. Dodać sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatałową. Przemieszać, gdy odrobinę zwiędnie zrobić łyżką 4 dołki i wbić kolejno 4 jajka. Oprószyć jaja solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu do ścięcia białka. Żółka powinny pozostać płynne
                                                                       SMACZNEGO!



2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!