Jajka sadzone na szpinaku to prosty, sycący posiłek. Sprawdzi się na niedzielne śniadanie, pyszny obiadek z dodatkiem ziemniaczanego puree lub chrupiącej grzanki na kolację. Możesz użyć szpinaku mrożonego lub najlepiej świeżego.
Składniki:
200-250 g świeżego szpinaku
4 jajka bio
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
gałka muszkatałowa, najlepiej z młynka
Przygotowanie:
- oberwać z lisków szpinaku grubsze ogonki. Szpinak dokładnie umyć i odwirować w suszarce do sałaty
- na patelni rozgrzać masło, ułożyć szpinak. Dodać sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatałową. Przemieszać, gdy odrobinę zwiędnie zrobić łyżką 4 dołki i wbić kolejno 4 jajka. Oprószyć jaja solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu do ścięcia białka. Żółka powinny pozostać płynne
SMACZNEGO!
2 komentarzy
Takich jajek jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńJak lubisz szpinak to danie jest dla Ciebie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!