poniedziałek, 15 lutego 2021

Kotlety ruskie


 Dla miłośników farszu do ruskich pierogów następny przepis, tym razem najłatwiejszy ze wszystkich. Nie potrzebujesz, ani ciasta pierogowego, ani piec naleśników, bo wystarczy farsz obtoczyć w bułce tartej i upiec kotleciki na patelni. Wspaniałe ruskie nadzienie w chrupiącej skorupce na pewno Ci posmakuje. Kotleciki są delikatne i pyszne. Podane z sosem i surówką stanowią świetny wegeteriański obiad.

Składniki:

0,75 kg ziemniaków
250 g sera twarogowego
1 cebula
masło klarowane
bułka tarta
1 jajko+ do obtoczenia

Przygotowanie:
  • ziemnaki ugotować do miękkości, odcedzić, chwilę odparowć i rozgnieść praską
  • dodać twaróg rozgnieciony wcześniej  widelcem z podsmażoną cebulką i ugnieść powtórnie
  • intenywnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić jajko i wyrobić farsz na jednolitą masą
  • formować owalne kotleciki, obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obydu stron po kilka minut
SMACZNEGO !



3 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!