Krem sułtański – przepis

Krem sułtański to hitowy deser z czasów PRL-u. Niegdyś obok galaretki z bitą śmietaną zapełniał wszystkie kawiarniane bufety. Dziś całkowicie zapomniany. 

Krem sułtański to bita śmietana, podana pół na pół biała z czekoladową. Dodatek rodzynków namoczonych w rumie dodaje niebywałego aromatu, a całość wieńczy dodatek biszkoptu.

Klasyk wśród deserów, a jaki pyszny. Prostota w każdym calu! Lekki puszysty, aksamitny, prawdziwa uczta smaków.

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 32% 
  • 2 łyżki ksylitolu (zmielonego)/cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynków
  • 1 kieliszek ciemnego rumu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 biszkopty języczki
  • starta czekolada

Przygotowanie:

  • rodzynki namoczyć w rumie
  • mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wmiksować cukier. Podzielić na 2 części. Do drugiej części przesiać przez sitko kakao i powtórnie zmiksować. Do kakaowej części można dodać 1 łyżeczkę cukru. Ciemną część wymieszać z odsączonymi z alkoholu rodzynkami
  • rozdzielić ciemną śmietankę do pucharków, następnie  wyłożyć jasną. Posypać startą czekoladą i umieścić po jednym biszkopcie
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *