Krem sułtański to hitowy deser z czasów PRL-u. Niegdyś obok galaretki z bitą śmietaną zapełniał wszystkie kawiarniane bufety. Dziś całkowicie zapomniany.
Krem sułtański to bita śmietana, podana pół na pół biała z czekoladową. Dodatek rodzynków namoczonych w rumie dodaje niebywałego aromatu, a całość wieńczy dodatek biszkoptu.
Klasyk wśród deserów, a jaki pyszny. Prostota w każdym calu! Lekki puszysty, aksamitny, prawdziwa uczta smaków.
Składniki:
400 ml śmietany kremówki 32%
2 łyżki ksylitolu (zmielonego)/cukru pudru
3 łyżki rodzynków
1 kieliszek ciemnego rumu
2 łyżki ciemnego kakao
4 biszkopty języczki
starta czekolada
Przygotowanie:
- rodzynki namoczyć w rumie
- mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wmiksować cukier. Podzielić na 2 części. Do drugiej części przesiać przez sitko kakao i powtórnie zmiksować. Do kakaowej części można dodać 1 łyżeczkę cukru. Ciemną część wymieszać z odsączonymi z alkoholu rodzynkami
- rozdzielić ciemną śmietankę do pucharków, następnie wyłożyć jasną. Posypać startą czekoladą i umieścić po jednym biszkopcie
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Od razu przypomniał mi się film "Dziewczyny do wzięcia" i słynna scena, gdy jadły ten krem :D Ja nie miałam okazji nigdy go próbować :)
OdpowiedzUsuńTak, był bohaterem w filmie. Musisz to nadrobić, bo jest pyszny:)
UsuńSmacznie tu u Pani, a ten deser totalnie wpadł w nasze gusta :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Miło mi:)
UsuńSuper deser ;)
OdpowiedzUsuńCoś rewelacyjnego. Przygotowałam swojemu facetowi na Dzień Mężczyzn, i teraz muszę regularnie wracać do tego przepisu, bo jest naprawdę pyszny. Mega apetycznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!