środa, 17 lutego 2021

Krem sułtański


 Krem sułtański to hitowy deser z czasów PRL-u. Niegdyś obok galaretki z bitą śmietaną zapełniał wszystkie kawiarniane bufety. Dziś całkowicie zapomniany. 
Krem sułtański to bita śmietana, podana pół na pół biała z czekoladową. Dodatek rodzynków namoczonych w rumie dodaje niebywałego aromatu, a całość wieńczy dodatek biszkoptu.
Klasyk wśród deserów, a jaki pyszny. Prostota w każdym calu! Lekki puszysty, aksamitny, prawdziwa uczta smaków.

Składniki:

400 ml śmietany kremówki 32% 
2 łyżki ksylitolu (zmielonego)/cukru pudru
3 łyżki rodzynków
1 kieliszek ciemnego rumu
2 łyżki ciemnego kakao
4 biszkopty języczki
starta czekolada

Przygotowanie:
  • rodzynki namoczyć w rumie
  • mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wmiksować cukier. Podzielić na 2 części. Do drugiej części przesiać przez sitko kakao i powtórnie zmiksować. Do kakaowej części można dodać 1 łyżeczkę cukru. Ciemną część wymieszać z odsączonymi z alkoholu rodzynkami
  • rozdzielić ciemną śmietankę do pucharków, następnie  wyłożyć jasną. Posypać startą czekoladą i umieścić po jednym biszkopcie
  • przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !


4 komentarzy

  1. Od razu przypomniał mi się film "Dziewczyny do wzięcia" i słynna scena, gdy jadły ten krem :D Ja nie miałam okazji nigdy go próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, był bohaterem w filmie. Musisz to nadrobić, bo jest pyszny:)

      Usuń
  2. Smacznie tu u Pani, a ten deser totalnie wpadł w nasze gusta :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!