sobota, 6 lutego 2021

Rolada biszkoptowa z jabłkami


 Rolada biszkoptowa z jabłkami to chyba najprostsze ciasto jakie piekłam. Ma rzeszę wielbicieli i na pewno zaspokoi apetyt na coś słodkiego bez specjalnych wyrzutów sumienia. Bez grama tłuszczu, a jednak łakoć!
Dzięki zwinięciu biszkoptu w roladę prezentuje się całkiem nieźle:)

Skladniki:

4 jabłka
4 jajka
120 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 -3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody

Przygotowanie:
  • jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Przesypać cynamonem odstawić
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na końcu dodać 2 łyżki wody. W 3 ratach przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę
  • jabłka rozsypać równomiernie na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka wyłożyć ubite jajka i wyrównać
  • piec w 180*C 25 minut
  • upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę kuchenną wysypaną cukem pudrem. Zdjąć delikatnie papier, a roladę zwinąć razem ze ściereczką i pozostawić do przestudzenia
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !



5 komentarzy

  1. Mniam! Mam nadzieję, że uda mi się odtworzyć ten przepis! :) Wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest niesamowicie dobre 😍 Z użyciem erytrytolu tylko 120 kcal/100g. Na pewno będę piec regularnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!