środa, 10 lutego 2021

Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą


 Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na zimowe dni. Jest zdrowa i bardzo pożywna. Przygotujesz ją w mig, a smakuje rewelacyjnie.
Czerwona soczewica to solidna porcja białka, kwasu foliowego, magnezu i rozpuszczalnego błonnika, a  kurkuma ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ta zupa to istna mikstura zdrowia.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
2 jabłka
1 łyżeczka kurkumy
400 mleka kokosowegp
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
1,5 szklanki gorącej wody
sól, pieprz

Przygotowanie.
  • czerwoną soczewicę wyłóż na sitko i obfcie wypłucz pod zimną wodą. Odsącz
  • cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na oleju kokosowym na złoto
  • zetrzyj jabłka na tarce i razem z kurkumą dodaj do cebuli.Przesmaż razem przez 2 minuty
  • dodaj soczewicę i wodę, gotuj około 15 minut
  • na końcu wlej mleko kokosowe i dodaj resztę przypraw. Gotuj, aż soczewica będzie miękka
  • podawaj na gorąco
SMACZNEGO !



2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!