środa, 21 kwietnia 2021

Galareta z giczy cielęcej


Galaerta z giczy cielęcej to nr. 1 wśród wszystkich mięsnych galaret. Najbogatsze źródło naturalnego kolagenu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Mięso jest stosunkowo chude i lekkostrawne.
Wywar ugotowany na kościach cielęcych ma wiele wartości zdrowotnych. To idealne remedium na problemy kostno-stawowe, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwzapalne wzmacniając układ immunologiczny oraz właściwości przeciwnowotworowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. 
Galareta nie wymaga dodatku żelatyny, bo ścina się sama. Jest również delikatniejsza w smaku od tradycyjnej z nóżek wieprzowych i dużo mniej kaloryczna.

Składniki:

1-2 gicze cielęce (przerąbane)
2 marchewki
 1 pietruszka 
kawałek selera
4-5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz
czosnek

Przygotowanie:
  • oczyszczoną gicz cielęcę, przerąbaną na pół (by w czasie gotowania uwolnić szpik kostny) zalać wodą, w ilości, by tylko przykryć mięso. Dodać sól, ziele angielskie, listki laurowe i gotować 1,5 godziny
  • dodać obrane warzywa i gotować do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie wyjąć z wywaru, ostudzić i drobno pokroić
  • marchew odłożyć do dekoracji, resztę warzyw usunąć, wywar przecedzić przez sito i dodać roztarty ząbek czosneku
  • w miseczkach/salaterkach ułożyć na dnie pokrojoną w plaserki marchew, rozdrobnione mięso i zalać wywarem. Odstawić do lodówki, do stężenia galarety
  • podawać z cytryną lub octem jabłkowym
SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!