Prosta zupa z gotowanych buraczków a'la barszcz ukraiński, przygotujesz ją w niecałe 30 minut.
To zupa którą gotuję z ogromną przyjemnością i nigdy mi się nie znudzi, bo uwielbiam wszystkie czerwone barszczyki.
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 czerwone ugotowane buraczki
1,5 l wody/bulionu
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 puszka białej fasoli
śmietana
Przygotowanie:
- w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
- dodać startą na tarce marchew, pietruszkę i seler oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i w półtalarki por. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy
- zalać wodą/bulionem i gotować do miękkości warzyw 20 minut
- na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki jarzynowej buraczki, ząbek czosnku i przepłukaną na sitku fasolkę z puszki. Pogotować jeszcze kilka minut. Na koniec zakwasić cytryną
- podawać ze śmietaną
SMACZNEGO !
1 komentarzy
Super barszczyk ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!