sobota, 17 kwietnia 2021

Szybki barszcz z gotowanych buraków


Prosta zupa z gotowanych buraczków a'la barszcz ukraiński, przygotujesz ją w niecałe 30 minut.
To zupa którą gotuję z ogromną przyjemnością i nigdy mi się nie znudzi, bo uwielbiam wszystkie czerwone barszczyki.
Dzisiejsza jest bez wkładki mięsnej, a pomimo tego syta i pożywna, dzięki dużej ilości warzyw.

Składniki:

1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka 
kawałek selera
 kawałek pora
2-3 czerwone ugotowane buraczki
1,5 l wody/bulionu
1 łyżka masła klarowanego
1  ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 puszka białej fasoli
śmietana

Przygotowanie:
  • w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
  • dodać startą na tarce marchew, pietruszkę i seler oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i w półtalarki por. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy
  • zalać wodą/bulionem i gotować do miękkości warzyw 20 minut
  • na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki jarzynowej buraczki, ząbek czosnku i przepłukaną na sitku fasolkę z puszki. Pogotować jeszcze kilka minut. Na koniec zakwasić cytryną
  • podawać ze śmietaną
SMACZNEGO !

 

1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!