sobota, 29 maja 2021

Chlebek rabarbarowy


 Chlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie  chlebka.
Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku. 

Składniki:

 320 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna 630)
150 ml mleka
50 g masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g drożdży
2 jajka
4 łodygi rabarbaru
3/4 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:
  • rabarbar obrać, pokroić w 1-2 cm kawałki, zasypać w rondlu cukrem, dodać czarną porzeczkę i podgrzewać około 10 minut. Pilnować, by rabarbar się nie rozgotował. Wylać zawartość rondla na sitko i odstawić, by ściekł nadmiar soku (z zebranego soku przygotujesz pyszny napój)
  • ciasto drożdżowe przygotować wg podstawowego przepisu z bloga z ilości składników podanych w przepisie (do ciasta dodać 1 jajko+1 żółtko, białko pozostawić do posmarowania chlebka przed pieczeniem)
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm
  • rozwałkowane ciasto delikatnie posmarować pozostawionym białkiem, na to równomiernie rozłożyć odsączone owoce rabarbaru z czarną porzeczką. Zwinąć ciasto w roladę i umieścić w keksowej foremce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięty chlebek posmarować białkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka, naciąć w kilku miejscach
  • piec w 180* C okołó 30 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO !



2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!