niedziela, 23 maja 2021

Wiosenna zupa z białymi szparagami


Z białych szparagów najczęściej przygotowujemy zupę krem. Nie wszyscy przepadają jednak za zmiksowaną papką. 
Proponuję wiosenną zupę z młodymi ziemniakami i białymi szparagami, tym razem pokrojonymi w plasterki.
Delikatna w smaku, pachnąca szparagami i szybka do przygotowania, w wydaniu wegetriańskim. Zamiast zagęszczać zupę mąką dodałam trochę makaronu.
Polecam!

Składniki:

 500 g białych szparagów
3-4 młode ziemniaki
1 marchew
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 garstki makaronu (u mnie szpecle)
koperek
1,2-1,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:
  • szparagi obrać kierując nożyk od nasady główki w dół, następnie odłamać zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi pokroić w plasterki, główki pozostawićw całości. Bardzo grube przekroić wzdłuż na pół
  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarznowej, a cebulę w kostkę
  • w garnku, w którym przygotowujesz zupę zeszklić cebulę, dołożyć ziemniaki i  krótko obsmażyć.
  • dodać przygotowane szparagi, makaron i gotować jeszcze około 8 minut
  • przed podaniem posypać koperkiem i zaprawić śmietaną
SMACZNEGO!

 

3 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!