wtorek, 25 maja 2021

Zielone szparagi z sosem mornay


 Sezon szparagowy w pełni, a najlepiej smakują szparagi z dodatkiem odpowiedniego sosu, który podkreśli ich smak. Najprostszy jest biały, delikatny w smaku sos beszamelowy, wywodzący się z kuchni francuskiej. 
Na bazie sosu beszamelowego możesz przygotować bardziej wyrazisty w smaku sos mornay, z dodatkiem ziół i utartego sera.

Składniki

1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
dowolny ser (u mnie parmezan)
2 łyżki posiekanych ziół (np.tymianek i oregano)
sól, pieprz
sok z cytryny
1 pęczek zielonych szparagów - 500 g

Przygotowanie:
  • szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut 
  • w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka
  • powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż się całość zagotuje. Sos będzie powoli gęstniał
  • dodaj sól, pieprz. posiekane zioła i starty na tarce ser
  • podawaj od razu z ugotowanymi szparagami. Sos nie nadaje się do odgrzewania. Podana ilość wystarcza na 500 g szparagów
SMACZNEGO !



2 komentarzy

  1. Mam to szczęście, że dzieciaki się krzywią na widok szparagów dzięki czemu nikt mi ich nie podjada hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega szparagi, wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!