Dżem truskawkowy bez cukru – Janginizacja truskawek

Zapraszam na dżem truskawkowy bez dodatku cukru i jakiegokolwiek innego słodzidła. Czy to możliwe? Tak, ponieważ owoce zawierają naturalny cukier, który uwalnia podczas długiego podgrzewania po dodaniu zaledwie szczypty soli i dżemu nie musisz już dosładzać. 

Na  tym polega właśnie janginizacja. Janginizacja będzie tylko wtedy skuteczna, gdy użyjesz bardzo dojrzałych i słodkich owoców. Jak się nie uda zawsze możesz dżem dosłodzić.

To moje pierwsze przetwory przygotowane metodą janginizacji. Nie było trudno uzyskać zadowalający efekt, ponieważ truskawki w tym roku są wyjątkowo słodkie. Największe upały przypadły akurat na okres dojrzewania owoców.

Dżemy przygotowane tą metodą zachowują także wspaniały kolor.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 2 szczypty soli

 Przygotowanie:

  • truskawki odszypułkować, pokroić na kawałki i umieścić w dużym, płaskim rondlu z grubym dnem
  • truskawki wymieszać z solą i rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewałam 3 razy po pół godziny. Długość podgrzewania zależy od owoców, czasem wystarczy 1 godzina i owoce są całkowicie odparowane z wody, a dżem jest już gęsty
  • gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi wieczkami 
  • pasteryzować 20 minut

UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *