Zapraszam na dżem truskawkowy bez dodatku cukru i jakiekogolwiek innego słodzidła. Czy to możliwe? Tak, ponieważ owoce zawierają naturalny cukier, który uwalnia podczas długiego podgrzewania po dodaniu zaledwie szczypty soli i dżemu nie musisz już dosładzać.
Na tym polega właśnie janginizacja. Janginizacja będzie tylko wtedy skuteczna, gdy użyjesz bardzo dojrzałych i słodkich owoców. Jak się nie uda zawsze możesz dżem dosłodzić.
To moje pierwsze przetwory przygotowane metodą janginizacji. Nie było trudno uzyskać zadowalający efekt, ponieważ truskawki w tym roku są wyjątkowo słodkie. Największe upały przypadły akurat na okres dojrzewania owoców.
Dżemy przygotowane tą metodą zachowują także wspaniały kolor.
Składniki:
2 kg truskawek
2 szczypty soli
Przygotowanie:
- truskawki odszypułkowć, pokroić na kawałki i umieścić w dużym, płaskim rondlu z grubym dnem
- truskawki wymieszać z solą i rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewałam 3 razy po pół godziny. Dugość podgrzewania zależy od owoców, czasem wystarczy 1 godzina i owoce są całkowicie odparowane z wody, a dżem jest już gęsty
- gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi wieczkami
- pasteryzować 20 minut
- UDANYCH PRZETWÓW!
2 komentarzy
Ach, jak żałuję, że wstawiłam moje słodkie truskawki, lecz z cukrem, na dżem. Kolejnym razem z pewnością już go nie dodam i wykorzystam ten przepis! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam. Sama żałuję, że tak późno odkryłam tą metodę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!