sobota, 26 czerwca 2021

Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek

Zapraszam na dżem truskawkowy bez dodatku cukru i jakiekogolwiek innego słodzidła. Czy to możliwe? Tak, ponieważ owoce zawierają naturalny cukier, który uwalnia podczas długiego podgrzewania po dodaniu zaledwie szczypty soli i dżemu nie musisz już dosładzać. 

Na  tym polega właśnie janginizacja. Janginizacja będzie tylko wtedy skuteczna, gdy użyjesz bardzo dojrzałych i słodkich owoców. Jak się nie uda zawsze możesz dżem dosłodzić.

To moje pierwsze przetwory przygotowane metodą janginizacji. Nie było trudno uzyskać zadowalający efekt, ponieważ truskawki w tym roku są wyjątkowo słodkie. Największe upały przypadły akurat na okres dojrzewania owoców.

Dżemy przygotowane tą metodą zachowują także wspaniały kolor.

Składniki:

2 kg truskawek

2 szczypty soli

 Przygotowanie:

  • truskawki odszypułkowć, pokroić na kawałki i umieścić w dużym, płaskim rondlu z grubym dnem
  • truskawki wymieszać z solą i rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewałam 3 razy po pół godziny. Dugość podgrzewania zależy od owoców, czasem wystarczy 1 godzina i owoce są całkowicie odparowane z wody, a dżem jest już gęsty
  • gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi wieczkami 
  • pasteryzować 20 minut

  • UDANYCH PRZETWÓW!

  •   

2 komentarzy

  1. Ach, jak żałuję, że wstawiłam moje słodkie truskawki, lecz z cukrem, na dżem. Kolejnym razem z pewnością już go nie dodam i wykorzystam ten przepis! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polecam. Sama żałuję, że tak późno odkryłam tą metodę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!