Filet z kurczaka ze szparagami i marchewką w sosie śmietanowym

W tym roku powoli żegnamy się ze szparagami. Zapraszam na ostatni przepis z tym przepysznym, super zdrowym i bardzo prostym do przygotowania warzywkiem. W połączeniu z młodą, słodką marchewką smakuje rewelacyjnie. 

Danie przyrządziłam na jednej patelni: filet z kurczaka, zielone szparagi i marchewka połączone kremowym sosem śmietanowym. Z młodymi ziemniaczkami to kompletny, bardzo smaczny letni obiad. 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 marchewki
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka, kurkuma
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • filety pokroić pod skosem na pół, rozbić pod folią spożywczą. Posolić, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą. Obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle z obu stron
  • obraną marchewkę pokroić w talarki i dodać do filetów razem z tymiankiem na patelnię, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 5 minut
  • w międzyczasie przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Dorzucić na patelnię i dusić kolejne 10 minut
  • na koniec całą zawartość patelni podlać śmietaną kremówką i dusić kolejne 5 minut, do zagęszczenia sosu lub nieco dłużej, gdy warzywa nie są jeszcze dostatecznie miękkie
  • podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *