wtorek, 29 czerwca 2021

Filet z kurczaka ze szparagami i marchewką w sosie śmietanowym


 W tym roku powoli żegnamy się ze szparagami. Zapraszam na ostatni przepis z tym przepysznym, super zdrowym i bardzo prostym do przygotowania warzywkiem. W połączeniu z młodą, słodką marchewką smakuje rewelacyjnie. 
Danie przyrządziłam na jednej patelni: filet z kurczaka, zielone szparagi i marchewka połączone kremowym sosem śmietanowym. Z młodymi ziemniaczkami to kompletny, bardzo smaczny letni obiad. 

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
4 marchewki
sól, pieprz
czerwona papryka, kurkuma
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
kilka gałązek tymianku cytrynowego
200 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:
  • filety pokroić pod skosem na pół, rozbić pod folią spożywczą. Posolić, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą. Obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle z obu stron
  • obraną marchewkę pokroić w talarki i dodać do filetów razem z tymiankiem na patelnię, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 5 minut
  • w międzyczasie przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kilkucentrymetrowe kawałki, główki pozostawić w całości. Dorzucić na patelnię i dusić kolejne 10 minut
  • na koniec całą zawartość patelni podlać śmietaną kremówką i dusić kolejne 5 minut, do zagęszczenia sosu lub nieco dłużej, gdy warzywa nie są jeszcze dostatecznie miękkie
  • podawć z młodymi ziemniakami z koperkiem
SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!