Szparagi à la polonaise, czyli szparagi po polsku — podane ze zrumienionym masełkiem i bułką tartą. Najprostszy ze sposobów podania szparagów i dla niektórych najsmaczniejszy. Fasolka szparagowa i kalafior najczęściej podawane są w ten właśnie sposób. 

Wystarczy dodać do szparagów młode ziemniaki, jajko sadzone i pyszne wiosenne danie gotowe.

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie ugotować w osolonej wodzie główkami do góry. Najlepiej, by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie. W zależności od grubości szparagów gotować od 8 do 10 minut. Odcedzić
  • na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą i krótko smażyć. Gdy bułka z masłem mocno się spieni polać przygotowane szparagi
  • można zjeść same lub podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *