środa, 9 czerwca 2021

Szparagi a`la polonaise


 Szparagi a`la polonaise, czyli szparagi po polsku - podane ze zrumienionym masełkiem i bułką tartą. Najprostszy ze sposobów podania szparagów i dla niektórych najsmaczniejszy.
Fasolka szparagowa i kalafior najczęściej podawane są w ten właśnie sposób. 
Wystarczy dodać do szparagów młode ziemniaki, jajko sadzone i pyszne wiosenne danie gotowe.

Składniki:

 500 g szparagów
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie ugotować w osolonej wodzie główkami do góry. Najlepiej, by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie. W zależności od grubości szparagów gotować od 8- 10 minut. Odcedzić
  • na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą i krótko smażyć. Gdy bułka z masłem mocno się spieni polać przygotowane szparagi
  • można zjeść same lub podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !

1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!