Szparagi a`la polonaise, czyli szparagi po polsku - podane ze zrumienionym masełkiem i bułką tartą. Najprostszy ze sposobów podania szparagów i dla niektórych najsmaczniejszy.
Wystarczy dodać do szparagów młode ziemniaki, jajko sadzone i pyszne wiosenne danie gotowe.
Składniki:
500 g szparagów
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie ugotować w osolonej wodzie główkami do góry. Najlepiej, by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie. W zależności od grubości szparagów gotować od 8- 10 minut. Odcedzić
- na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą i krótko smażyć. Gdy bułka z masłem mocno się spieni polać przygotowane szparagi
- można zjeść same lub podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !
1 komentarzy
Klasycznie z bułką tartą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!