środa, 21 lipca 2021

Orkiszowe placuszki jogurtowe z jagodami



 Sezon jagodowy w pełni, czas zatem na nowy przepis z jagódkami. Proponuję orkiszowe placuszki jogurtowe, na słodki obiad lub na podwieczorek.
Bajecznie proste do przygotowania i przyjemnie je piec, bo znikają w oka mgnieniu.

Składniki:

200 g jogurtu greckiego
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
szczypta soli
jagody
masło klarowane

Przygotoweanie:
  • jagody umyć. przebrać, osuszyć na papierowym ręczniku
  • wszystkie składniki na ciasto zmisować. Odstawić na 30 minut
  • na rozgrzane masło nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć około 2 minuty, posypać jagódkami i obrócić na drugą stronę. Dopiec do zrumienienia
  • usmażone placuszki układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem
  • podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !



3 komentarzy

  1. Jak co jestem tu nowy i mam przepis na moją ulubioną surówkę:
    Cebulę drobno siekamy, ogórki świeże i marchewkę kroimy w kostkę, kapustę świeżą w kwadraciki o boku ok. 1,5 cm, a zieloną paprykę w paseczki. Dodajemy łyżkę śmietany z koperkiem i mieszamy. Podajemy jako dodatek m. in. do ziemniaków z wieprzowiną. Smacznego i zdrowego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!