Sezon jagodowy w pełni, czas zatem na nowy przepis z jagódkami. Proponuję orkiszowe placuszki jogurtowe, na słodki obiad lub na podwieczorek.
Składniki:
200 g jogurtu greckiego
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
szczypta soli
jagody
masło klarowane
Przygotoweanie:
- jagody umyć. przebrać, osuszyć na papierowym ręczniku
- wszystkie składniki na ciasto zmisować. Odstawić na 30 minut
- na rozgrzane masło nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć około 2 minuty, posypać jagódkami i obrócić na drugą stronę. Dopiec do zrumienienia
- usmażone placuszki układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !
3 komentarzy
Jak co jestem tu nowy i mam przepis na moją ulubioną surówkę:
OdpowiedzUsuńCebulę drobno siekamy, ogórki świeże i marchewkę kroimy w kostkę, kapustę świeżą w kwadraciki o boku ok. 1,5 cm, a zieloną paprykę w paseczki. Dodajemy łyżkę śmietany z koperkiem i mieszamy. Podajemy jako dodatek m. in. do ziemniaków z wieprzowiną. Smacznego i zdrowego!
Wyglądają super <3!
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, szczerze polecam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!