sobota, 10 lipca 2021

Łosoś jurajski pieczony z cukinią i marchewką

 
Łosoś jurajski to jedyna w Polsce ryba z certyfikatem ASC. Hodowla Jurassic Salomon jest w pełni ekologiczna, absolutnie wyjątkowa nie tylko w skali naszego kraju ale i świata.
Zlokalizowana jest w Janowie, niedaleko Trzęsacza w woj. zachodniopomorskim.
To hodowla geotermalna, a woda jest pozyskiwana z głębi ziemi z odwiertu o głębokości 1224,5 m p.p.m., pochodzi z okresu dolnej jury i liczy około 150 mln lat.
Nie jest zatem zanieczyszczona toksynami i innymi szkodliwymi substancjami. Jest bogata w mikro i makroelementy. 
To jedna z 3 tego rodzaju hodowli na świecie.
Rybę w stałej sprzedaży ma sieć handlowa Makro i hipermarkety Auchan.
Łososia przygotowałam w piekarniku z cukinią i młodą marchewką. 

Składniki:

1 łosoś około 1 kg
2 cukinie
kilka marchewek
gałązki tymianku
oliwa
1/2cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • łososia oskrobać z łusek, ostrym nożykiem wyciąć oczy, wypłukać
  • rybę w środku natrzeć solą, oprószyć pieprzem i ułożyć gałązki tymianku
  • łososia posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • obok łososia rozłóż cukinię i marchewkę pokrojoną w plasterki. Skrop oliwą, posól
  • piecz 30 minut w 200'C i dodatkowo 5 minut na zrumienienie
SMACZNEGO!



2 komentarzy

  1. Jeśli powiem, że było pysznie to... skłamie. Absolutnie, było przepysznie! Super przepis – uwielbiam łososia, ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszy mnie to, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!