Tarta migdałowa z agrestem (frangipane)

Bardzo rzadko wykorzystujemy agrest do przygotowania ciast, dlatego  podrzucam smaczny pomysł na tartę z agrestem zatopionym w pysznym nadzieniu migdałowym.

Nadzienie z mielonych migdałów to specjalność francuska i włoska — frangipane i pasuje właściwie do każdych innych owoców.

Do kruchego ciasta również dodałam mielonych migdałów, przez co zyskało na kruchości i smaku. Ciasto jest bardzo proste, a krem migdałowy idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym agrestem.

Składniki na spód:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
  • szczypta soli

Składniki na masę migdałową /frangipane:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru/ksylitolu
  • 1 jajko L
  • 30 g rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka amaretto — opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 500 g agrestu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Rozwałkować i podsypując odrobiną mąki przełożyć do natłuszczonej foremki na tartę (z wyjmowanym dnem). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
  • przygotować agrest, umyć i odciąć końcówki
  • migdały, jajko, ksylitol i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera
  • masę migdałową wyłożyć na przygotowane kruche ciasto, następnie ułożyć agrest. Ponieważ agrestu miałam za mało dołożyłam kilka morelek
  • piec w 200’C 35 minut do zrumienienia
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *