niedziela, 25 lipca 2021

Tarta migdałowa z agrestem ( frangipane)




 Bardzo rzadko wykorzystujemy agrest do przygotowania ciast, dlatego  podrzucam smaczny pomysł na tartę z agrestem zatopionym w pysznym nadzieniu migdałowym. 
Nadzienie z mielonych migdałów to specjaność francuska i włoska - frangipane i pasuje właściwie do każdych innych owoców.

Do kruchego ciasta również dodałam mielonych migdałów przez co zyskało na kruchości i smaku. Ciasto jest bardzo proste, a krem migdałowy idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym agrestem.

Składniki na spód:

   150 g mąki orkiszowej jasnej

50 g mielomych migdałów

100 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżka cukru pudru/ksylitolu

szczypta soli


Składniki na masę migdałową /frangipane:

100 g mielonych migdałów

75 g cukru/ksylitolu

1 jajko L

30 g rozpuszczonego masła 

1 łyżka amaretto - opcjonalnie

Dodatkowo:

500 g agrestu

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Rozwałkować i podsypując odrobiną mąki przełożyć do natłuszczonej foremki na tartę (z wyjmowanym dnem). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
  • przygotować agrest, umyć i odciąć końcówki
  • migdały, jajko, ksylitol i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera
  • masę migdałową wyłożyć na przygotowane kruche ciasto, następnie ułożyć agrest. Ponieważ agrestu miałam za mało dołożyłam kilka morelek
  • piec w 200^C 35 minut do zrumienienia
  • podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !

 

2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!