środa, 28 lipca 2021

Waniliowe parfait z malinami


Waniliowe parfait z malinami to nic innego jak francuski deser lodowy.
Włosi mają swoje semifreddo, Francuzi natomiast parfait, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy doskonały.
I nie ma tu ani krzty przesady, deser jest znakomity. Idalnie kremowy, dzięki bitej śmietance i jajkom ubitym na puszysty kogel-mogel.
Po prostu go zrób i przekonasz się jaki jest wspaniały. 
Zimny, orzeżwiający po prostu idealny na upalne dni lata.

Składniki:

300 g malin
2 łyżki+80 g cukru pudru
1 laska wanilii
4 żółtka M
szczypta soli
200 ml śmietany kremówki
200 g jogurtu greckiego

Przygotowanie:
  • maliny, przebrać, umyć i osuszyć. 50 g odłożyć do zamrażarki. Resztę malin z 2 łyżkami cukru zblendować na puree
  • laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wybrać nożem ziarenka. Żółtka z resztą cukru (80 g), szczyptą soli i ziarenkami wanilii ubić na puszysty kogel-mogel w kąpieli wodnej. Jak masa zgęstnieje, zestawić z garnka z gorącą wodą i ubijać dalej do wystudzenia
  • ubić śmietanę kremówkę na sztywno i razem z jogurtem greckim ostrożnie wymieszać z ubitymi na parze jajkami
  • masę wyłożyć do małej prostokątnej foremki (28x8 cm), na to wylać maliny i przy pomocy widelca wymieszać tworząc esy floresy
  • masę przykryć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce na 4 godziny
  • przed podaniem wyjąć z zamrażarki na 15 minut, by lody lekko odtajały. Podawać z zamrożonymi malinami
SMACZNEGO !



1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!