Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych zup na lato - koperkowa. Na tradycyjną koperkową z lanymi kluseczkami zapraszam tutaj. Dzisiaj koperkowa z dodatkiem młodych ziemniaczków i kalarepki. I jedna i druga wersja ma swoich zwolenników.
Składniki:
2-3 ziemniaki
2 marchewki
1 kalarepka
1 duży pęczek koperku
2-3 garstki makaronu szpecle
1 łyżka masła klarowanego
1 czubata łyżeczka mąki
bulion warzywny 1,2 l
sól, pieprz
kilka łyżek śmietany 18%
Przygotowanie:
- warzywa obrać, pokroić w kostkę. Koperek posiekać
- w garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzej część masła i wrzuć przygotowane warzywa i podsmażaj, aż zapachną
- wlej bulion, dodaj sól, pieprz i dorzuć makaron. Gotuj około 15 minut
- na małej patelence rozuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do lekkiego zrumienienia. Zasmażkę i posiekany koperek dodaj do zupy, gotuj następne kilka minut
- przed poadniem wymieszaj z zahartowaną śmietaną
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!