W zdrowej, dietetycznej kuchni filet z indyka coraz częściej zastępuje mieso wieprzowe.
Dzisiaj lekkie danie w sosie pomidorowym, idealny dodatek do wszelkiego rodzaju kasz.
Mięciutki filet z indyka w aromatycznym sosie to pomysł na niedzielny, rodzinny obiad.
Składniki:
800 g filetu z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku, kurkuma
2 łyżki masła klarowanego
1 słoik/puszka krojonych pomidorów
1 szklanka bulionu warzywnego
2-3 łyżki mąki
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka gałązek oregano/tymianku
1 łyżka ciemnego octu balamicznego
1 łyżeczka cukru
śmietana 18% - opcjonalnie
Przygotowanie:
- filet z indyka umyć, osuszyć, wyciąć nadmiary błon i tłuszczu. Pokroić w 1 cm plastry, następnie rozbić tłuczkiem pod płatem z folii spożywczej. Przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą
- sznycle z indyka obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanyma maśle do zrumienienia. Po obsmażeniu całego mięsa zeszklić na tym samym tłuszczu pokrojona cebulę i czosnek
- obsmażone mięso i cebulę ułożyć w rondlu, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pomidory, bulion, zioła i dusić pod przykryciem do miękkości, około 40 minut
- na koniec skorygować ilość soli, dodać cukier i ocet balsamiczny. Można zabielić śmietaną
- podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
SMACZNEGO !
2 komentarzy
mniami
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na rodzinny obiad! :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!