czwartek, 5 sierpnia 2021

Bitki z indyka w sosie pomidorowym


 W zdrowej, dietetycznej kuchni filet z indyka coraz częściej zastępuje mieso wieprzowe. 
Dzisiaj lekkie danie w sosie pomidorowym, idealny dodatek do wszelkiego rodzaju kasz. 
Mięciutki filet z indyka w aromatycznym sosie to pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. 

Składniki:

800 g filetu z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku, kurkuma
2 łyżki masła klarowanego
1 słoik/puszka krojonych pomidorów
1 szklanka bulionu warzywnego
 2-3 łyżki mąki
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka gałązek oregano/tymianku
1 łyżka ciemnego octu balamicznego
1 łyżeczka cukru
śmietana 18% - opcjonalnie


Przygotowanie:
  • filet z indyka umyć, osuszyć, wyciąć nadmiary błon i tłuszczu. Pokroić w 1 cm plastry, następnie rozbić tłuczkiem pod płatem z folii spożywczej. Przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą
  • sznycle z indyka obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanyma maśle do zrumienienia. Po obsmażeniu całego  mięsa zeszklić na tym samym tłuszczu pokrojona cebulę i czosnek
  • obsmażone mięso i cebulę ułożyć w rondlu, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pomidory, bulion, zioła i dusić pod przykryciem do miękkości, około 40 minut
  • na koniec skorygować ilość soli, dodać cukier i ocet balsamiczny. Można zabielić śmietaną
  • podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
SMACZNEGO !


2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!