czwartek, 26 sierpnia 2021

Marchwianka


 Dzisiaj prezentuję marchwiankę, ale nie jest to zwykła zupa krem jak wielu pewnie pomyśli, ale zdrowotna zupa na biegunkę i ból brzucha. 
Przepis jest banalnie prosty, bo właściwie potrzebujesz tylko marchwi, a odpowiedni zarówno dla niemowląt, małych dzieci i dorosłych.
Ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy i pomaga uzupełnić elektrolity, które organizm traci w trakcie biegunki.

Jak działa marchwianka:

Pektyny obecne w gotowanej marchwi sprawiają, że marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego toksyn, które wywołały problemy jelitowe.
Składniki mineralne zawarte w marchwiance (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) uzupełniają elektrolity, które zostały utracone w czasie biegunki. Marchwianka zapobiega też odwodnieniu, o co nietrudno zwłaszcza przypadku dzieci, które chorują na biegunkę.

Przygotowująć marchwiank,e najlepiej zaopatrzyć się w marchew bio, ponieważ warzywa korzeniowe lubią gromadzić pestycydy.

Składniki:

1/2 kg maechwi
3/4 l wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła

Przygotowanie:
  • marchew obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą i gotować do miękkości około 35 minut
  • lekko przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą i dodaj masło
  • zjedz w ciągu dnia 3-4 porcje marchwianki. Gdy podajesz zupkę małemu dziecku przez smoczek możesz dolać więcej wody, by była rzadsza
NA ZDROWIE !

1 komentarzy

  1. nigdy nie jadłam marchwianki, koniecznie muszę przygotować! idealną na taką pogodę, jak dziś. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!