Naleśniki szpinakowe z białym serem i rzodkiewką

Naleśniki wytrawne mają uniwersalne zastosowanie. Dzisiejsze z dodatkiem szpinaku, zawsze odrobinę zdrowsze niż tradycyjne jasne zjedliśmy jako danie obiadowe. Biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem najczęściej podawany na kanapkach dzisiaj stanowi naleśnikowy farsz. Do naleśników podałam sos czosnkowy.

Połączenie bardzo smaczne i trafione, polecam do wypróbowania!

Składniki na 8 naleśników:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 4 brykiety mrożonego szpinaku
  •  sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka — opcjonalnie

Składniki na sos czosnkowy:

  • jogurt grecki 200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:

  • brykiety szpinaku rozdrobnić (podzióbałam widelcem) i odstawić do rozmrożenia
  • wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Na koniec wmieszać rozmrożony szpinak i ewentualnie skorygować ilość wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się na patelni
  • twaróg wymieszać z jogurtem i startymi na tarce rzodkiewkami. Doprawić i ewentualnie dodać chrzan dla podkręcenia smaku
  • jogurt wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, doprawić solą i odstawić do lodówki
  • usmażyć z podanego przepisu naleśniki. Smarować twarożkowym nadzieniem, zrolować 
  • podawać z przygotowanym sosem czosnkowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *