Naleśniki wytrawne mają uniwersalne zastosowanie. Dzisiejsze z dodatkiem szpinaku, zawsze odrobinę zdrowsze niż tradycyjne jasne zjedliśmy jako danie obiadowe. Biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem najczęściej podawany na kanapkach dzisiaj stanowi naleśnikowy farsz. Do naleśników podałam sos czonkowy.
Składniki na 8 naleśników:
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
4 brykiety mrożonego szpinaku
sól
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
Składniki na nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 pęczek rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka - opcjonalnie
Składniki na sos czosnkowy:
jogurt grecki 200 g
2 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
- brykiety szpinaku rozdrobnić (podziubałam widelcem) i odstawić do rozmrożenia
- wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Na koniec wmieszać rozmrożony szpinak i ewentualnie skorygowć ilość wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się na patelni
- twaróg wymieszać z jogurtem i startymi na tarce rzodkiewkami. Doprawić i ewentualnie dodać chrzan dla podkręcenia smaku
- jogurt wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, doprawić solą i odstawić do lodówki
- usmażyć z podanego przepisu naleśniki. Smarować twarożkowym nadzieniem, zrolować
- podawać z przygotowanym sosem czosnkowym
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Naleśniki w formie wytrawnej robię dość często, jednak jeszcze nigdy nie próbowałam naleśnikow ze szpinakiem i rzodkiewką. Jeszcze nie znam takiego przepisu :) Postaram się jednak przygotować je w najbliższym czasie :) Szczególnie, że w takie gorące dni nie mam zupełnie ochoty na skompilkowane i czasochłonne obiady. Zdecydowanie bardziej wolę nasmażyć naleśników i nadziać jakimś wytrawnym farszem.
OdpowiedzUsuńRówniez jest smacznie!
Zaintrygowało mnie to połączenie. Taki twarożek kojarzył mi się głównie z wiosennym lub wakacyjnym śniadaniem. Chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!