Wielu z was zastanawia się co począć z mięsem z rosołu, a ja specjalnie gotowałam udźce z indyka, by mieć rosołowe mięso i przygotować dzisiejszą potrawkę.
Do dania wykorzystałam 2 górne nogi z indyka bez kości. Kupiłam już tak przygotowane mięso, także oszczędziłam sobie czasu na filetowanie.
Oczywiście całego wywaru nie wykorzystałam do zrobienia sosu, resztę podałam jako rosół.Całość bardzo ekonomiczna i czasowo i finansowo.
A szkoda, bo bardzo zdrowe i dietetyczne i dla małych dzieci i dla dorosłych.
Składniki:
2 gotowe udka z indyka bez kości
włoszczyzna bez włoskiej kapusty
1,5 l wody
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Na sos:
bulion z przepisu powyżej
mięso z indyka z przepisu powyżej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 starte ugotowane marchewki z rosołu
2 łyżki śmietany 18% do zabielenia
Przygotowanie:
- z podanych wyżej składników ugotować rosół/wywar. Mięso musi być mięciutkie i odchodzić od kości. Nogi z indyka gotowałam 2 godziny
- z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z potrzebną ilością rosołu. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, zetrzeć 2 marchewki na grubych oczkach tarki jarzynowej i podgrzać w sosie mięso podzielone na spore kawałki. Na konidec zabielić zahartowanąśmietaną
- podałam z puree ziemniaczanym i sałatka z buraczków
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Mniam! Totalnie moje smaki, koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego na dzisiejszy obiad szukałem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!