Wielu z was zastanawia się co począć z mięsem z rosołu, a ja specjalnie gotowałam udźce z indyka, by mieć rosołowe mięso i przygotować dzisiejszą potrawkę.

Do dania wykorzystałam 2 górne nogi z indyka bez kości. Kupiłam już tak przygotowane mięso, także oszczędziłam sobie czasu na filetowanie.

Oczywiście całego wywaru nie wykorzystałam do zrobienia sosu, resztę podałam jako rosół. Całość bardzo ekonomiczna i czasowo i finansowo.

Potrawka to danie już trochę zapomniane. Często robicie potrawkę?

A szkoda, bo bardzo zdrowe i dietetyczne i dla małych dzieci i dla dorosłych.

Składniki:

  • 2 gotowe udka z indyka bez kości
  • włoszczyzna bez włoskiej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Na sos:

  • bulion z przepisu powyżej
  • mięso z indyka z przepisu powyżej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 starte ugotowane marchewki z rosołu
  • 2 łyżki śmietany 18% do zabielenia

Przygotowanie:

  • z podanych wyżej składników ugotować rosół/wywar. Mięso musi być mięciutkie i odchodzić od kości. Nogi z indyka gotowałam 2 godziny
  • z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z potrzebną ilością rosołu. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, zetrzeć 2 marchewki na grubych oczkach tarki jarzynowej i podgrzać w sosie mięso podzielone na spore kawałki. Na koniec zabielić zahartowaną śmietaną
  • podałam z puree ziemniaczanym i sałatka z buraczków

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *