wtorek, 31 sierpnia 2021

Potrawka z indyka


 Wielu z was zastanawia się co począć z mięsem z rosołu, a ja specjalnie gotowałam udźce z indyka, by mieć rosołowe mięso i przygotować dzisiejszą potrawkę.
Do dania wykorzystałam 2 górne nogi z indyka bez kości. Kupiłam już tak przygotowane mięso, także oszczędziłam sobie czasu na filetowanie.
Oczywiście całego wywaru nie wykorzystałam do zrobienia sosu, resztę podałam jako rosół.Całość bardzo ekonomiczna i czasowo i finansowo.
Potrawka to danie już trochę zapomniane. Często robicie potrawkę?
A szkoda, bo bardzo zdrowe i dietetyczne i dla małych dzieci i dla dorosłych.

Składniki:

2 gotowe udka z indyka bez kości
włoszczyzna bez włoskiej kapusty
1,5 l wody
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Na sos:

bulion z przepisu powyżej
mięso z indyka z przepisu powyżej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki 
1 łyżeczka soku z cytryny
2 starte ugotowane marchewki z rosołu
2 łyżki śmietany 18% do zabielenia

Przygotowanie:
  • z podanych wyżej składników ugotować rosół/wywar. Mięso musi być mięciutkie i odchodzić od kości. Nogi z indyka gotowałam 2 godziny
  • z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z potrzebną ilością rosołu. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, zetrzeć 2 marchewki na grubych oczkach tarki jarzynowej i podgrzać w sosie mięso podzielone na spore kawałki. Na konidec zabielić zahartowanąśmietaną
  • podałam z puree ziemniaczanym i sałatka z buraczków
SMACZNEGO !

2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!