wtorek, 24 sierpnia 2021

Sałatka ryżowa z cukinią i awokado


 Sałatka z ryżem to idealne danie obiadowe. Syci na długo, możesz ją zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem cukinii i awokado zawiera mnóstwo cennych składników. 
Dodatek czarnych oliwek oraz kaparów dodatkowo wzbogaca smakowo i tworzy oryginalna całość.
Zapraszam do przepisu!

Składniki:

1 szklanka ryżu np. jaśminowego lub basmati
1 średnia cukinia
1 dojrzałe awokado
czarne oliwki
kapary - 2 łyżki
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz
kilka gałązek pietruszki

Przygotowanie:
  • ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody. Odcedż
  • na patelni grillowej lub zwykłej podsmaż na 1 łyżece oliwy pokrojoną w plasterki cukinię. Przed położeniem na patelnię posól ją
  • oliwki pokrój w plasterki, obrane awokado w kostkę. Pitruszke posiekaj
  • połącz sok z cytryny z oliwą, miodem i przyprawami
  • wymieszaj wszyskie składnikij sosem, posyp natka pietruszki
  • podawaj na ciepło lub zimno
SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!