piątek, 20 sierpnia 2021

Zupa jarzynowa ze szpinakiem




Zapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół.
Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają.W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową  zupą krem gdzie mocno dominuje.

Składniki na 4 porcję:

3 ziemniaki
2-3 marchewki
1 mała pietruszka
plasterek selera
kawałek pora
10 brykietów szpinaku
1-1,2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki, czosnek rozdrobnić (ścieram na mini tarce). Szpinak wyjąć z zamrażarki i brykiety pokroić na 4 cząstki. Jeśli chcesz całe listki szpinaku w zupie pozostaw je w całości
  • warzywa wrzucić do garnka z roztopionym masłem i podsmażać, aż ziemniaki zapachną
  • wlać bulion, dodać szpinak i przyprawy. Gotować 20 minut do miękkości ziemniaków
  • skorygować ilość soli. Podawać zabieloną śmietaną
SMACZNEGO !


5 komentarzy

  1. wyglada bardzo apetycznie, chętnie przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowałam w weekend :) zupka wyszła obłędna!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nam smakowała o wiele bardziej niż szpinakowa zupa krem:)

      Usuń
  3. Uwielbiam zupy, zwłaszcza zupę jarzynową, ale w tej wersji jej jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!