Zapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół.
Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają.W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową zupą krem gdzie mocno dominuje.
Składniki na 4 porcję:
3 ziemniaki
2-3 marchewki
1 mała pietruszka
plasterek selera
kawałek pora
10 brykietów szpinaku
1-1,2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany - opcjonalnie
Przygotowanie:
- warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki, czosnek rozdrobnić (ścieram na mini tarce). Szpinak wyjąć z zamrażarki i brykiety pokroić na 4 cząstki. Jeśli chcesz całe listki szpinaku w zupie pozostaw je w całości
- warzywa wrzucić do garnka z roztopionym masłem i podsmażać, aż ziemniaki zapachną
- wlać bulion, dodać szpinak i przyprawy. Gotować 20 minut do miękkości ziemniaków
- skorygować ilość soli. Podawać zabieloną śmietaną
SMACZNEGO !
6 komentarzy
wyglada bardzo apetycznie, chętnie przygotuję!
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam w weekend :) zupka wyszła obłędna!! :)
OdpowiedzUsuńTeż nam smakowała o wiele bardziej niż szpinakowa zupa krem:)
UsuńŚwietna zupka ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, zwłaszcza zupę jarzynową, ale w tej wersji jej jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńSzybka i smaczna zupka
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!