Kotleciki z piersi indyka z dynią i boczkiem

Niejednokrotnie już słyszałam, że filet z indyka nie nadaje się na mielone. Tym przepisem udowadniam, że jak najbardziej nadaje się. Do mięsa dodałam startą na tarce dynię i pokrojony w kosteczkę boczek. Kotleciki indycze są wilgotne, aromatyczne po prostu pyszne. 

Zapraszam na jesienne wydanie mielonych!

Składniki:

  • 400 g mielonej piersi z indyka
  • 1/4 małej dyni Hokkaido
  • 3 łyżki boczku pokrojonego w małą kosteczkę
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtaczania
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • przygotowany kawałek dyni zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej
  • cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle
  • bułkę tartą zalać gorącą wodą, by napęczniała
  • zmielone mięso dokładnie wymieszać dłonią z dynią, jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą i boczkiem pokrojonym w kosteczkę tak by się kleiło
  • formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej
  • smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *