czwartek, 23 września 2021

Kotleciki z piersi indyka z dynią i boczkiem


 Niejednokrotnie już słyszałam, że filet z indyka nie nadaje się na mielone. Tym przepisem udowadniam, że jak najbardziej nadaje się. Do mięsa dodałam startą na tarce dynię i pokrojony w kosteczkę boczek. Kotleciki indycze są wilgotne, aromatyczne po prostu pyszne. 
Zapraszam na jesienne wydanie mielonych!

Składniki:

400 g mielonej piersi z indyka
1/4 małej dyni Hokkaido
3 łyżki boczku pokrojonego w małą kosteczkę
1 mała cebula
sół, pieprz
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej + do obtaczania
masło klarowane

Przygotowanie:
  • przygotowany kawałek dynii  zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej
  • cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle
  • bułkę tartą zalać gorącą wodą, by napęczniała
  • zmielone mięso dokładnie wymieszać dłonią z dynią, jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą i boczkiem pokrojonym w kosteczkę tak by się kleiło
  • formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej
  • smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia
SMACZNEGO !


5 komentarzy

  1. Dziekuje z przepis. Bardzo smaczne kotleciki.
    Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki są bardzo smaczne. Udany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten boczek jaki ma być? I dodać do mięsa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!