Pilaw z dynią i zielonym groszkiem

 Następny sezon dyniowy rozpoczęty! Tak, dynię pałaszujemy już od jakiegoś czasu, ale głównie w postaci zup kremów. Zupa krem z dyni należy do naszych ulubionych, a przepisów na blogu jest już naprawdę sporo. Zapraszam do poszperania!

Dziś prezentuję dynię i zielony groszek w pysznym daniu z ryżem. Przepis prosty, nieskomplikowany, można przygotować go z zapasem, bo odgrzewany jest jeszcze lepszy.

Jeśli przygotowujesz purée z dyni, nie miksuj całości, pozostaw część dyni w kawałkach. W tym daniu pieczona dynia smakuje najlepiej!

Składniki na 2/3 porcje:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego (200 g)
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 upieczonej dyni Hokkaido
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • obraną cebulę i czosnek posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. 
  • dodać wypłukany i  odsączony ryż, przesmażyć całość. Dodać przyprawy, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu. Zalać gorącym bulionem i zostawić pod przykryciem na 15 minut na pyrkającym ogniu
  • w międzyczasie przygotować zielony groszek. Wsypać do wrzącej wody i gotować około 5 minut. Odcedzić
  • kawałki upieczonej dyni pokroić w 0,5 cm kostkę
  • połączyć ryż z dynią i zielonym groszkiem oraz posiekaną natką pietruszki
  • nakładać do miseczek i podawać!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *