czwartek, 9 września 2021

Pilaw z dynią i zielonym groszkiem


 Następny sezon dyniowy rozpoczęty! Tak, dynię pałaszujemy już od jakiegoś czasu, ale głównie w postaci zup kremów. Zupa krem z dynii należy do naszych ulubionych, a przepisów na blogu jest już naprawdę sporo. Zapraszam do poszperania!
Dziś prezentuję dynię i zielony groszek w pysznym daniu z ryżem. Przepis prosty, nieskomplikowany, można przygotować go z zapasem, bo odgrzewany jest jeszcze lepszy.
Jeśli przygotowujesz puree z dyni, nie miksuj całości, pozostaw część dynii w kawałkach. W tym daniu pieczona dynia smakuje najlepiej!

Składniki na 2/3 porcje:

1 szklanka ryżu jaśminowego (200 g)
1 cebula 
1 ząbek czosnku
1/2 upieczonej dynii Hokkaido
3/4 szklanki mrożonego groszku
2,5 szklanki bulionu warzywnego
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki curcumy
1/2 łyżeczki ziaren kolendry 
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
  • obraną cebulę i czosnek posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. 
  • dodać wypłukany i  odsączony ryż, przesmażyć całość. Dodać przyprawy, ziarna kolndry rozetrzeć w moździerzu. Zalać gorącym bulionem i zostawić pod przykryciem na 15 minut na pyrkającym ogniu
  • w międzyczasie przygotować zielony groszek. Wsypać do wrzącej wody i gotować około 5 minut. Odcedzić
  • kawałki upieczonej dynii pokroić w 0,5 cm kostkę
  • połączyć ryż z dynią i zielonym groszkuiem oraz posiekaną natką pietruszki
  • nakładać do miseczek i podawać!
SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!