Deser dyniowy z mango — super fit

Proponuję prosty, zdrowy i pyszny deser dla amatorów dynii. Wystarczy mieć przygotowane purée, a wyczarujesz go w kilka minut.

Deser zrobiłam na bazie purée z dyni Hokkaido, to moja zdecydowana faworytka wśród wszystkich odmian dyni. Cudny, intensywnie pomarańczowy kolor, bardzo esencjonalny smak i łatwa w obróbce dzięki niewielkim rozmiarom.

Składniki na 4 porcje:

  • purée z dyni Hokkaido
  • 1 mango
  • 2 kubki jogurtu bio a`140 g
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  • mango obrać ze skóry i zblendować na gładko, dodać purée z dyni i ponownie zmiksować. Dosmaczyć cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli uznasz, że jest za mało, słodkie dosłódź. Nie dosładzałam 
  • jogurt wymieszaj z miodem
  • nakładać do pucharków dynie z mango i jogurt wg własnego uznania. Przybrać dowolnymi owocami lub kosteczkami mango
  • przed podanie schłódź w lodówce

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *