Dynia i mango to smakowite połączenie, dlatego pokusiłam się o przygotowanie dżemu na bieżące spożycie. Ponieważ dynia jeszcze długo będzie osiągalna w sprzedaży nie ma sensu przygotowywać większych ilości słoików.
Dżem zrobiłam kompletnie bez dodatku cukru. Dynia z natury jest bardzo słodka i dojrzałe mango również. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy dodaj 1-2 łyżki miodu.
Składniki:
1 dynia Hokkaido
1 dojrzałe mango
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
starty imbir - opcjonalnie
Przygotowanie:
- dynię przekroić na 4 części, wybrać łyżką miąższ z pestkami, odrzucić. Pokroić w 2 cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, polać 1 łyżką miodu i piec w 180^ C około 25 minut
- jeszcze ciepłą dynię zblendować
- obrać mango ze skóry i zblendować
- połączyć dynię z mango, przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i odparować nadmiar do pożądanej konsystencji. Smażyłam 2 razy po 15 minut
- przełożyć do słoika z nakrętką, przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!