sobota, 23 października 2021

Klops z piersi indyka - dieta lekkostrawna


 Klops z indyka z mielonego mięsa to najprostsza wersja domowej wędliny, świetna alternatywa dla tej sklepowej. 
Jest lekka, bardzo delikatna i sprawdzi się w każdej diecie lekkostrawnej. 
Nadaje się nie tylko na zimno na kanapki, ale podana z dowolnym, ulubionym sosem to super danie obiadowe.

Składniki:

500 g filetu z indyka
1 kajzerka + mleko do namoczenia
1 jajkio
sól
1/3 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:
  • namocz kajzerkę w mleku, pozostaw na 15 minut, następnie odciśnij
  • filet z indyka zmiel w maszynce do mięsa razem z bułeczką, następnie dodaj jajko, przyprawy i dokładnie
  •  wymieszaj
  • małą foremkę żaroodporną lub gotową foremkę jednorazową wysmaruj masłem i napełnij przygotowanym mięsem. Masa może wydawać się bardzo lużna, ale to nic. Po upieczeniu klops będzie mięciutki i bardzo delikatny
  • piecz w 180 ' C 45 minut. Gdy mięso odchodzi od boków foremki klops jest gotowy
SMACZNEGO!


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!