Klops z indyka z mielonego mięsa to najprostsza wersja domowej wędliny, świetna alternatywa dla tej sklepowej.
Jest lekka, bardzo delikatna i sprawdzi się w każdej diecie lekkostrawnej.
Nadaje się nie tylko na zimno na kanapki, ale podana z dowolnym, ulubionym sosem to super danie obiadowe.
Składniki:
500 g filetu z indyka
1 kajzerka + mleko do namoczenia
1 jajkio
sól
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
- namocz kajzerkę w mleku, pozostaw na 15 minut, następnie odciśnij
- filet z indyka zmiel w maszynce do mięsa razem z bułeczką, następnie dodaj jajko, przyprawy i dokładnie
- wymieszaj
- małą foremkę żaroodporną lub gotową foremkę jednorazową wysmaruj masłem i napełnij przygotowanym mięsem. Masa może wydawać się bardzo lużna, ale to nic. Po upieczeniu klops będzie mięciutki i bardzo delikatny
- piecz w 180 ' C 45 minut. Gdy mięso odchodzi od boków foremki klops jest gotowy
SMACZNEGO!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!