Klops z piersi indyka – dieta lekkostrawna

Klops z indyka z mielonego mięsa to najprostsza wersja domowej wędliny, świetna alternatywa dla tej sklepowej. Jest lekka, bardzo delikatna i sprawdzi się w każdej diecie lekkostrawnej. Nadaje się nie tylko na zimno na kanapki, ale podana z dowolnym, ulubionym sosem to super danie obiadowe.

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

  • namocz kajzerkę w mleku, pozostaw na 15 minut, następnie odciśnij
  • filet z indyka zmiel w maszynce do mięsa razem z bułeczką, następnie dodaj jajko, przyprawy i dokładnie
  •  wymieszaj
  • małą foremkę żaroodporną lub gotową foremkę jednorazową wysmaruj masłem i napełnij przygotowanym mięsem. Masa może wydawać się bardzo luźna, ale to nic. Po upieczeniu klops będzie mięciutki i bardzo delikatny
  • piecz w 180 ’ C 45 minut. Gdy mięso odchodzi od boków foremki klops jest gotowy

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *